Prizor s protesta OZS-ja pred nekaj leti. Zahteve do oblasti pa so že leta in leta precej podobne. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Prizor s protesta OZS-ja pred nekaj leti. Zahteve do oblasti pa so že leta in leta precej podobne. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Delodajalci bi radi delavce dobro plačali, ampak je strošek.

Direktor OZS-ja Danijel Lamperger o prispevkih na plače
Andreja Katič
Denarja "za želje" v letošnjem proračunu ni, je obrtnikom dejala Katičeva. Foto: BoBo

Katičeva je OZS obiskala na njihovi redni seji upravnega odbora. Branko Meh, predsednik 30.000-članske organizacije, je Katičevo opomnil, da s povečevanjem prispevkov in davkov ne bomo prišli iz krize.

"Z njihovim znižanjem bomo omogočili lažje zaposlovanje in konkurenčnost na domačem in tujih trgih," je poudaril, višanje pa zanj ne pride v pošte. "Nimate več kje kaj vzeti," je sporočil.

Katičeva: Denarja ni
Katičeva (SD) je pojasnila, da bo vlada novembra in decembra v DZ poslala predvsem najnujnejše spremembe zakonodaje, "bolj kot zdravilo proti bolezni, ki nas je že napadla". Tu priložnosti za izražanje želja ne bo, saj denarja ni, je opozorila. V prihodnjem letu pa bodo sledile spremembe zakonov, ki bodo prinesle globlje strukturne reforme.

"Investicijsko naravnan proračun"
Po informacijah s ponedeljkovega koalicijskega vrha bo proračun za leto 2015 "izredno investicijsko naravnan", je povedala Katičeva. Člane OZS-ja pa je pozvala, naj se dejavno vključijo v pripravo zakonodaje. "Vabljeni ste v vse poslanske skupine," je zagotovila, kar so člani upravnega odbora OZS-ja pozdravili.

Poslanci so na koalicijskem vrhu nasprotovali nameram vlade, da bi vlagali zakonodajne predloge v DZ po hitrem postopku. Tako stroka kot poslanci namreč v tem primeru nimajo veliko možnosti vpliva na zakonodajo. Kot je poudarila Katičeva, poslanci želijo kakovostno zakonodajo in si želijo za vse predvidene spremembe vzeti zadosti časa.

OZS skeptičen do davčnih blagajn
Člani upravnega odbora OZS-ja so izrazili dvom nad uvajanjem davčnih blagajn. Kot so opozorili, jih najglasneje zagovarja Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), zato jih včasih skrbi, da za tem stoji podjetje, ki želi z njimi mastno zaslužiti. Če država uvaja davčne blagajne, pa jih mora tudi sama financirati.

Višanje trošarin in davkov
Obrtniki in podjetniki so bili še kritični do napovedanih zvišanj trošarin in davkov. Novi in višji davki ne prinesejo ničesar dobrega, so menili. Posvarili pa so tudi pred "hiperaktivnostjo" pri sprejemanju zakonov. Zakonodajo je pred spremembami treba dobro premisliti, nenehno spreminjanje pa je gospodarstvu v breme. Direktor OZS-ja Danijel Lamperger je znova pozval k zmanjšanju stroškov dela. "Delodajalci bi radi delavce dobro plačali, ampak je strošek previsok," je poudaril.

Minister za ministrom
Meh je izpostavil tudi problematiko hitrega menjavanja gospodarskih ministrov. "Potrebovali bi gospodarskega ministra, ki bi bil brez preteklih zgodb in bi zdržal vsa štiri leta," je opozoril. Katičeva je pojasnila, da novega imena za gospodarskega ministra premier Miro Cerar še nima. Se je pa strinjala, da "ni prav", da se ministri menjavajo tako hitro. "Upam, da bomo našli ministra, ki bo z veseljem in z zadostno mero strokovnosti in neobremenjenosti opravljal svoje delo," je poudarila.






Delodajalci bi radi delavce dobro plačali, ampak je strošek.

Direktor OZS-ja Danijel Lamperger o prispevkih na plače