Foto:
Foto:

Po mnenju Boštjana Boha iz omenjenega združenja se je pri množičnem vrednotenju nepremičnin pokazalo, da ima mnogo nepremičnin še neurejeno lastništvo v zemljiški knjigi, neurejeni so tudi zemljiški katastri in katastri stavb, kar je tudi povzročalo vrste na geodetskih upravah.
Po njegovem mnenju mora v zavest Slovencev preiti zavedanje, da je nepremičnina neka dobrina, za katero je treba skrbeti na fizični in pravni ravni, saj tako na trgu lahko doseže višjo vrednost. Pojasnil je, da se že dogajajo premiki na trgu, saj, recimo, banke ne želijo dajati posojil na nepremičnine, ki nimajo potrjeno urejenih vseh papirjev.
Dobro delo, a smo šele na začetku
Izpostavil je, da je geodetska uprava (Gurs) naredila dobro delo. Zasluži si oceno tri, a smo še v prvem razredu, pravi Boh. "Gurs je delal oceno vrednosti malce počez, na podlagi makrodejavnikov, ampak treba je upoštevati tudi mikrodejavnike, ki se jih da oceniti le z neko individualno cenitvijo, ko ti vidiš nepremičnino v živo" je dejal Boh.
Na združenju upajo, da se bodo v prihodnje bolj upoštevalo tudi individualne ocene pri upoštevanju vrednosti. Pri tem je dodal, da, če se upošteva vse postopke ocenjevanja, razlika v ocenjeni vrednosti med dvema ocenjevalcema ne bi smela odstopati za več kot 10 odstotkov.

Kožar: Če bo sklad stanovanj res zaživel, naj odstavijo Križaniča
Po besedah Antona Kožarja iz združenja je ideja o tem, da bi država ustanovila sklad stanovanj, ki bi jih odkupoval po cenah, določenih od Gursa, slaba. Meni namreč, da ta poteza ni donosna, država preprosto ne more plačevati za neke bombončke in bi ministra Franca Križaniča morali za to takoj odstaviti.

Tudi on je dejal, da smo z vrednotenjem nepremičnin šele na začetku. Gursova ocena vrednosti nepremičnin je po njegovem mnenju glede na okoliščine dobra. Pojasnil pa je, da je razlika med množičnim in individualnim ocenjevanjem vrednosti ta, da se ocenjevalci osredotočijo na najboljšo rabo zemljišča, s čimer se nato določijo tudi morebitni prihodnji donosi. Dodal je še, da so svoje pripombe podali tudi pri množičnem vrednotenju nepremičnin, kjer so bili z odzivom zelo zadovoljni.