V Snežniku so lani posekali približno 81 tisoč 500 kubičnih metrov lesa, od tega kar 45 tisoč kubikov poškodovanega v žledolomu. Foto: BoBo
V Snežniku so lani posekali približno 81 tisoč 500 kubičnih metrov lesa, od tega kar 45 tisoč kubikov poškodovanega v žledolomu. Foto: BoBo

Po poročanju novinarja Radia Slovenija Marka Škrlja odločitev ni presenetljiva, saj so na Snežniku lani posekali približno 81 tisoč 500 kubičnih metrov lesa, od tega kar 45 tisoč kubičnih metrov poškodovanega v žledolomu.

Podjetje pa svoje razvojne načrte usmerja v ohranjanje in povečevanje števila delovnih mest na Kočevskem, kjer je brezposelnost kar 25-odstotna. "Glede na to, da imamo 202 zaposlena, pomeni, da delovno mesto naši družbi ustvari 400 kubikov posekanega lesa," je za Radio Slovenija povedal direktor Snežnika Julijan Rupnik.

Glede na območni načrt dovoljenega poseka, bi od dela v gozdarstvu in lesnopredelovalni industriji na Kočevskem lahko živelo 1350 ljudi, vendar jih ta čas le okoli 400. Zato želi Snežnik postati nosilec gozdnolesne verige na Kočevsko-Ribniškem.

"Vladni program Les je lep je treba razvijati na območjih, kjer že obstaja lesna industrija in potrebna infrastruktura," dodaja Rupnik. Z uresničitvijo razvojnega načrta, vrednega približno sedem milijonov evrov, bi lahko v Snežniku zaposlili še najmanj 100 ljudi, zato v podjetju poudarjajo, da območje Kočevske Reke s svojo 90-odstotno gozdnatostjo in že zdaj solidno infrastrukturo ponuja priložnost za razmah lesnopredelovalne dejavnosti, ki je nikakor ne bi smeli zamuditi.