Bo odbor pod vodstvom Andreja Širclja le dal zeleno luč poroštvu? Foto: BoBo
Bo odbor pod vodstvom Andreja Širclja le dal zeleno luč poroštvu? Foto: BoBo
Poroštvo za Teš 6 v DZ

Vlada se je na četrtkovi seji odločila poroštvo podpreti, a s pridržkom. Ta se nanaša na sprejeto dopolnilo, saj je vlada na predlog ministra za infrastrukturo Zvonka Černača sklenila, da pogodbe ob zvišanju cene projekta nad dopustno mejo ne podpiše.

Država bi po predlogu zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki ga je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom iz opozicijskega SD-ja, jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki.

Odbor DZ-ja je sprejel tudi sklep, ki Tešu nalaga, da do podpisa pogodbe o poroštvu pripravi recenziran investicijski program 5, ki ga mora potrditi neodvisen in strokovno usposobljeni recenzent.

Državni zbor naj bi o poroštvu odločal še ta mesec na izredni seji, saj želijo v Tešu posojilo EIB-ja črpati z 31. julijem.

Alstom samo še do septembra?
Resorno ministrstvo je sicer ugotovilo, da je Teš sledil sklepu vlade in optimiziral stroške projekta, hkrati pa je opozorilo, da vse pogodbe za njegovo izvedbo še niso dokončno sklenjene in da je končna cena le nekaj nižja od višine, ki jo je kot dopustno opredelila vlada. Tudi v Alstomu, glavnem dobavitelju opreme, so se odločili, da podaljšajo rok za pridobitev poroštva, dela pa za zdaj potekajo normalno.

Ali bodo na gradbišču ostali tudi po koncu septembra, če bi se odločanje o poroštvu zavleklo, so odgovorili, da "Alstom to zdaj lahko zagotovi samo do konca septembra".

Teš 6 naj bi obratoval 40 let
Projekt Teš 6 v Šaleški dolini podpirajo, medtem ko mu okoljevarstvene organizacije, združene v koalicijo Ustavimo Teš 6 in drugi okoljevarstveniki, nasprotujejo. V Tešu zagotavljajo, da šesti blok ne bo obremenjeval okolja in da poroštvo davkoplačevalcev ne bosta stala ničesar.

Po načrtih naj bi šesti blok šoštanjske elektrarne letno proizvedel 3.500 gigavatnih ur elektrike. Pogodbeno poskusno naj bi deloval do novembra 2014, potem pa obratoval 40 let.

Poroštvo za Teš 6 v DZ