Vlada ima največ pomislekov pri ceni montažnih del. Foto: BoBo
Vlada ima največ pomislekov pri ceni montažnih del. Foto: BoBo

Odgovor na vprašanje, ali je šesti blok potreben za slovensko energetiko, je jasen - da.

Matjaž Janežič
Simon Tot
Tot je pozval poslance, naj pregledajo vse dokumente, ki jih imajo na mizi. Če bo državno poroštvo podeljeno pravočasno, bodo sledili tudi časovnemu načrtu - v njem piše, da bo uporabno dovoljeno pridobljeno do 15. februarja 2016. Foto: BoBo

Vlada podpira ta projekt in ve, kaj Teš pomeni za stabilno in zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo.

Igor Šalamun, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor
Teš 6 spet ostal brez poroštva

"V zadnjih tednih se je Alstom sešel z vodstvom Teša in si prizadeval še dodatno podpreti projekt. Upamo, da bodo ti dogovori s Tešem pripomogli k pozitivni rešitvi glede zagotovitve virov financiranja za Teš 6," so poudarili v francoski družbi.

Predstavniki Alstoma so se danes udeležili seje odbora, ki pa je bila ponovno prekinjena. Čeprav se je seja na zahtevo Francozov odvijala za zaprtimi vrati, predsednik odbora Andrej Šircelj (SDS) vseeno ni bil zadovoljen s pojasnili.
Sejo bodo zato nadaljevali, ko bodo dobili še dodatna pojasnila Teša o končni ceni projekta. Vodstvo elektrarne pa je zagotovilo, da bodo odgovore ministrstvu poslali, ko bodo preučili s strani ministrstva poslana vprašanja.

Generalni direktor HSE-ja Matjaž Janežič in direktor Teša Simon Tot sta sicer poslancem znova zagotovila, da končna vrednost projekta ne bo presegla 1,3 milijarde evrov. Pred tednom dni so sejo prav tako prekinili, saj je namreč odbor sklenil, da ni dobil zagotovila, da je končna cena Teša 6 1,3 milijarde evrov.
Teš poslal natančne opredelitve
Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je prejšnji teden pojasnil, da Termoelektrarna Šoštanj ni izpolnila prvega in bistvenega pogoja, torej znižanja vrednosti naložbe, medtem ko je prvi mož Teša Simon Tot zagotovil, da je 1,3 milijarde evrov zgornja meja, če bo poroštvo pravočasno podeljeno.

Ministru in poslancem so poslali dodatno gradivo, v katerem so natančno opredelili posamezna izhodišča za celoten projekt. Tudi na seji sta prva moža HSE-ja in Teša, Matjaž Janežič in Simon Tot, poslancem zagotovila, da je postavljena končna vrednost projekta.

Tot obljubja posle za slovenska podjetja
Po besedah Janežiča pa bi začasna zaustavitev projekta bistveno podražila projekt. Že 60-dnevni suspenz z dobaviteljem glavne tehnološke opreme Alstomom povzroči prek 50 milijonov evrov dodatnih stroškov, 120-dnevni pa prek 75 milijonov evrov. Po Totovi oceni je projekt v časovni stiski in na kritični poti. "Potrebujemo denarna sredstva," je dejal in dodal, da je projekt stroškovno obvladljiv.

Pravi, da so slovenski dobavitelji do zdaj pri projektu zaslužili 180 milijonov evrov. Želijo si, da se vključuje čim več slovenskih podjetij. "Ocenjujemo, da je lahko od 20 do 25 odstotkov slovenskih podjetij angažiranih," je poudaril. Z Alstomom so se po Totovih pojasnilih pogovarjali, da bi lahko bilo na gradbišču do 30 odstotkov slovenskih delavcev.

Koalicija bi nižala ceno
Poslanec SDS-a Jožef Jerovšek je prepričan, da se da ceno Teša 6 znižati, meni tudi, da je so bile pri projektu storjene napake. Po njegovi oceni bi bila lahko slovenska podjetja bolj vključena pri montaži. Ni pa nasprotnik projekta in se zaveda, da Slovenija nujno potrebuje tak objekt. Tudi Bojan Starman (DL) je ocenil, da je Teš 6 predrag in bi ga morali zaključiti za 900 milijonov evrov.

Predsednik odpora Andrej Šircelj (SDS) je ob tem izpostavil sklep vlade, da je treba ceno projekta približati vrednosti iz tretjega noveliranega investicijskega programa, torej 1,2 milijarde evrov. Po njegovi oceni približevanja ni oz. ga on ne vidi, strinja pa se, da morajo o tem nekaj reči strokovne službe vlade.

Gašpar Gašpar Mišič (PS) pa je dejal, da se ima pri tej razpravi za gasilca, saj namreč gasijo požar iz vseh teh let za nazaj: "Vsi skupaj pri Tešu 6 so danes dali glavo kot noj v pesek. Ampak ritka gleda ven, tudi če glave ne vidimo. To je žalostna ugotovitev."

Potrebujejo 440 milijonov
Pozitivna odločitev odbora o poroštvu je pogoj, da bodo predlog zakona o poroštvu lahko obravnavali na seji državnega zbora. Teš potrebuje 440 milijonov evrov posojila. Po najnovejših podatkih, ki so jih dobili, in upoštevajoč pismo, ki so ga dobili iz Alstoma, bo ministrstvo zaprosilo Teš še za določena dodatna pojasnila, je povedal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Igor Šalamun.

Odgovor na vprašanje, ali je šesti blok potreben za slovensko energetiko, je jasen - da.

Matjaž Janežič

Vlada podpira ta projekt in ve, kaj Teš pomeni za stabilno in zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo.

Igor Šalamun, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor
Teš 6 spet ostal brez poroštva