Evropska komisija je predlagala, da bi imele države članice EU-ja možnost, da bi uvedle ničelni davek na sanitarne izdelke. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Evropska komisija je predlagala, da bi imele države članice EU-ja možnost, da bi uvedle ničelni davek na sanitarne izdelke. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

V ZL-ju so spremembo predlagali, ker gre za nujne izdelke, ki jih mesečno uporablja polovica prebivalstva, in izdatki za te izdelke predstavljajo velik del stalnih stroškov žensk, ki so socialno ogrožene, je povedal Matej T. Vatovec (ZL). Šlo bi za odpravo anomalije, je dodal, saj so v skupini z znižano stopnjo davka na dodano vrednost (DDV) podobni izdelki, npr. plenice.

Vlada predloga ni podprla, prav tako se je proti izrekel državni svet. Vlada v mnenju, poslanem v DZ, med drugim navaja priporočila OECD-ja, naj Slovenija zmanjša obseg izdelkov, za katere se plačuje znižan DDV, in upad javnofinančnih prihodkov.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman je na seji dejala, da ni nujno, da bi trgovci te izdelke po znižanju obdavčitve dejansko pocenili, kar kažejo tudi izkušnje z nekaterimi drugimi izdelki, pri katerih znižanja drobnoprodajnih cen ni bilo.

Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin je dejala, da bi spremljali cene pri trgovcih in tiste, ki po znižanju DDV-ja ne bi znižali cen, dali na črno listo.

Andrej Šircelj (SDS) pa je predlagal, da se ti izdelki med tiste z znižano stopnjo DDV uvrstijo s spremembo podzakonskih aktov. Odbor je nato predlog sklepa, da bi vlado pozvali, naj s podzakonskimi akti uredi obdavčitev proizvodov in storitev, ki bistveno vplivajo na življenjski standard in socialni položaj ljudi, vključno z ženskimi higienskimi izdelki, z desetimi glasovi proti devetim zavrnil.

Od koalicijskih članov odbora je Uroš Prikl (DeSUS) dejal, da sklepa ne bodo podprli, ker takšna opredelitev lahko zajame tako rekoč vse izdelke široke porabe. Šircelj je dejal, da je v kontekstu sistema DDV-ja jasno, da gre za izdelke, za katere se lahko določi znižana stopnja DDV-ja.

Zelena luč EU-ja za odpravo davka
Evropska unija je letos marca objavila, da bo 28 držav članic od zdaj lahko samostojno odločalo o odpravi davka na tampone in higienske vložke.

V Franciji je recimo decembra lani tamkajšnji parlament izglasoval znižanje tega davka z 20 na 5,5 odstotka. V Veliki Britaniji pa je lani več kot 300.000 ljudi podpisalo peticijo, s katero so zahtevali ničelni davek za tampone in vložke. Britanska vlada je v odziv napovedala, da bo na milijone funtov, ki jih država zbere s tem davkom, namenila dobrodelnim organizacijam, ki se posvečajo ženskam.