Kdo bo vodil slovensko centralno banko, ki ne tiska denarja? Foto: BoBo
Kdo bo vodil slovensko centralno banko, ki ne tiska denarja? Foto: BoBo


Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Marjan Šarec naj bi v teh dneh nadaljevala pogovore o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije.
Pahor ima za premislek, koga bo predlagal DZ-ju, čas do srede. Potem ko so pretekli teden po rednem srečanju vodij poslanskih skupin koalicije sporočili, da noben kandidat (še) nima zadostne podpore v DZ-ju oz. zagotovljenih 46 glasov poslancev, se je Pahor tudi glede na to, da je bila vlada potrjena v četrtek, odločil, da bo na odločitev koalicijskih strank počakal do ponedeljka.

Po posvetovanjih pri Pahorju na začetku septembra je kazalo, da imata največ možnosti zdajšnja viceguvernerja Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc, ki zdaj začasno vodi svet Banke Slovenije. Na razpis so se prijavili še predsednik uprave Triglav skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl.

V LMŠ-ju so takrat dali prednost Bošnjaku, druga izbira je bil Dolenc. Enako sta zagovarjala poslanca narodnih skupnosti. V SMC-ju in SD-ju so podpirali oba, v SNS-u bolj Dolenca. Izrazito proti njemu in proti Jošarju so bili v Levici, v SDS-u niso podprli nikogar. V SAB-u in NSi-ju so napovedali, da bodo počakali na Pahorjev uradni predlog.

V NSi-ju so nakazali, da bi se premisleka lotili, če bi Pahor predlagal šestega kandidata, o katerem sta Pahor in vodja poslanske skupine NSi-ja Jože Horvat sicer govorila, a Horvat takrat ni želel izdati imena. Novo izbiro s ponovitvijo razpisa zagovarjajo v Levici, kjer so takšno pobudo po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca na Pahorja že naslovili.

"Z ožjo izbiro sredinskega petorčka se nismo strinjali," je pred dnevi dejal Mesec in si zaželel, da bi našli "ustreznejše kandidate, o katerih je že tekel pogovor". Težava bi po njegovih besedah nastala, če bi se del koalicijskih strank "paktiralo z desnico v podporo Igorju Mastenu", saj je ta za Levico nesprejemljiv. Mediji kot mogočega novega kandidata omenjajo še Damjana Kozamernika, nekdanjega prvega analitika centralne banke, danes prvega analitika SID banke.

Šarec je v petek za TV Slovenija povedal, da bodo v LMŠ-ju predlagali ponovitev razpisa. Kot je pojasnil, je bil razpis za guvernerja objavljen še v času prejšnje vlade in da se zdaj pojavljajo neka nova imena mogočih kandidatov, ki se na razpis niso prijavili, kar se mu ne zdi pošteno.