Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Velenju bodo po napovedih do konca leta vzpostavili linijo za proizvodnjo TV-aparatov, januarja 2021 pa bo že stekla proizvodnja, so povedali v Hisense Gorenju. Povprečno bo na liniji zaposlenih 350 ljudi, proizvodnja pa bo podrejena sezonskim nihanjem. Sprva naj bi letna zmogljivost proizvodnje znašala 1,5 milijona aparatov, pozneje pa naj bi naraščala vse do štirih milijonov aparatov letno.

Nova tovarna televizorjev ne bo v lasti Gorenja, ampak bo v lasti skupine Hisense, bodo pa prednost pri zaposlitvi na novih proizvodnih zmogljivostih imeli odpuščeni delavci Gorenja, ki bodo pridobili priporočilno pismo.

V Gorenju bo namreč brez dela po zadnjih podatkih ostalo 322 delavcev, ki so vključeni v program presežnih delavcev. Tega bo vodstvo družbe predvidoma sprejelo do konca tega tedna, prve odpovedi pogodb o zaposlitvi pa bodo začeli vročati prihodnji teden, so pojasnili v Hisense Gorenju.

Nato bo delavcem začel teči odpovedni rok in če bodo delavci tudi v času odpovednega roka "korektno in kakovostno opravili delo", bodo pridobili priporočilno pismo, ki obeta zaposlitev v novi tovarni televizorjev, so pojasnili v Hisense Gorenju.

Medtem se tudi proizvodna naročila za Gorenje nekoliko povečujejo. Naročila za julij so večja, a na račun izpadlih naročil v aprilu in marcu, ko niso delali in jih morajo nadoknaditi, hkrati z naročili zapolnjujejo tudi vrzel konec julija in na začetku avgusta, ko je načrtovan kolektivni dopust.

Ta naročila ne vplivajo na pripravljen program presežnih delavcev v Gorenju. Ta temelji na poslovnem razlogu oz. na negativnem poslovnem rezultatu. Na seznamu presežnih delavcev je, kot omenjeno, po zadnjih podatkih 322 delavcev, skupno pa se bo število delovnih mest predvidoma zmanjšalo za prvotno napovedanih 544. Tej številki se bodo v Gorenju skušali približati s t. i. mehkimi metodami, so pojasnili v Gorenju.

Hisense vztraja pri odpuščanjih

"Vodstvo družbe svoje odločitve glede odpuščanja ne bo spremenilo," je po današnji izredni seji sveta delavcev dejal predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba. V sindikatu tako niso zadovoljni, da bo torej podjetje zdaj delavce odpustilo, nato pa naj bi jih znova zaposlovalo, a za določen čas oz. prek agencij. "Vidimo namreč, da se nekatere stvari izboljšujejo, tudi produktivnost se je povečala," je dodal Zeba.

V celotnem slovenskem delu Gorenja se sicer število zaposlenih znižuje tudi v drugih podjetjih. Na seznamu presežnih delavcev v družbi Hisense Gorenje Europe je bilo 46 zaposlenih, ki so jim odpovedi pogodb iz poslovnega razloga začeli vročati na začetku meseca. V invalidskem podjetju IPC bo število odpovedi namesto prvotno predvidenih 84 manjše od 29, za podjetje Gorenje Gostinstvo pa so prvotno napovedali 45 presežnih delavcev, a naj bi bile končne številke drugačne.

Zelena luč za tovarno TV-jev v Velenju