V RTH-ju upajo, da se bo vsaj 50 rudarjev lahko prezaposlilo v rudniku v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
V RTH-ju upajo, da se bo vsaj 50 rudarjev lahko prezaposlilo v rudniku v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
Ni denarja za odpravnine v rudniku

Odpuščeni delavci se bodo na zavod za zaposlovanje lahko začeli prijavljati sredi aprila, po zahtevanem odpovednem roku, pripadajo pa jim tudi odpravnine. Program presežnih delavcev, ki so sicer na čakanju od konca lanskega leta, je namreč potrdil tudi nadzorni svet družbe.

Za odpravnine prodaja premoženja
Za odpravnine bo podjetje namenilo 2,8 milijona evrov, ki jih mora zagotoviti s prodajo premičnega in nepremičnega premoženja, je povedal direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik Bojan Jelen, ki je sicer zagotovil, da za plače ta mesec ni treba skrbeti. Dodal je še, da še vedno obstaja tudi nekaj upanja za prezaposlitve dela delavcev, je za Radio Slovenija poročala Karmen Štrancar Rajevec.

Jelen, ki rudnik vodi od lanskega oktobra, je namreč že na začetku januarja povedal, da se pogovarjajo o prezaposlitvi 50 rudarjev RTH-ja v Premogovniku Velenje, ki je tudi dal pobudo za prezaposlitve.

Izvršba bi pomenila stečaj
Za usodo preostanka delavcev, ki še imajo zaposlitev, pa bo odločilna sprememba zdajšnjega zakona o postopnem zapiranju rudnika, ki naj bi postopke dokončnega zaprtja jamskih objektov in sanacije površin podaljšala do leta 2018, je še poročala Štrancar Rajevčeva. Spremembe morata sprejeti vlada in parlament, na podaljšanje roka pa so svoje izvršbe vezale tudi banke upnice. Izvršbe bank bi sicer pomenile stečaj družbe.

Ni denarja za odpravnine v rudniku