Do konca januarja naj bi odpustili 136 trboveljskih rudarjev. Foto: BoBo
Do konca januarja naj bi odpustili 136 trboveljskih rudarjev. Foto: BoBo

Podjetniški sindikalist Anton Lisec je povedal, da naj bi bili prvi delavci odpuščeni že po 20. januarju in da gre za prvo skupino delavcev, ki bodo v rudniku izgubili delo.

Lisec še ocenjuje, da se bodo odpuščeni delavci na zavod za zaposlovanje lahko začeli prijavljati aprila, koliko naj bi znašala odpravnina, pa za zdaj ni mogoče napovedati, saj rudnik denarja v ta namen še nima.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je sicer decembra lani prejelo vlogo RTH-ja v zapiranju o podaljšanju zapiranja in likvidacije rudnika za tri leta, do leta 2018. Po oceni ministrstva gre za zahtevno vsebinsko presojo ustreznosti vsebine in finančnih ocen.

Po prvotnih napovedih direktorja RTH-ja Bojana Jelena so nameravali glede na razpoložljiva sredstva jame pospešeno zapirati v letih 2014 in 2015, v novi vlogi pa so zaprosili za podaljšanje zapiranja do leta 2018.

Jelen, ki rudnik vodi od lanskega oktobra, je povedal, da se pogovarjajo tudi o prezaposlitvi 50 rudarjev RTH-ja v Premogovnik Velenje, ki je tudi dal pobudo za prezaposlitve. Pogovori potekajo tudi glede prodaje strateških zemljišč Termoelektrarni Trbovlje, ki ima dva objekta na zemljiščih v lasti RTH-ja. Gre za več 100.000 kvadratnih metrov zemljišč, ki so ocenjena na tri milijone evrov.