Pivovarna Laško naj ne bi prodala skoraj četrtinskega deleža v Mercatorju. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško naj ne bi prodala skoraj četrtinskega deleža v Mercatorju. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki Laškega iščejo rešitev

Predsednik nadzornega sveta Marjan Mačkošek je nepreklicno odstopil zaradi različnih pogledov na imenovanje nove članice uprave Mirjam Hočevar, so sporočili iz laške pivovarne.

Nada Kumer je za TV Slovenija poročala, da so nadzorniki sejo brez pojasnil zapustili, ni pa jasno, ali so sejo le prekinili ali tudi končali.

Časnik Finance sicer poroča, da Pivovarna Laško ne bo prodala skoraj četrtinskega deleža v Mercatorju, saj naj bi bila že dogovorjena dokapitalizacija pivovarne v višini 100 milijonov evrov. Ta denar naj bi prispevali Orbico, Panvita in zdajšnji lastniki pivovarne, med njimi tudi Kapitalska družba (Kad), ki je sedemodstotna lastnica pivovarne, in banke.

V Pivovarni Laško odgovarjajo, da omenjene dokapitalizacije za zdaj ne morejo komentirati, predsednik vlade Borut Pahor pa je po seji vlade povedal, da so na Kadu pristojni, da se odločijo, kaj je za narodno gospodarstvo koristno. "Če so se odločili, da je tako, so za to odločitev odgovorni," meni Pahor. Prvi mož Kada Borut Jamnik je že povedal, da bi Kad lahko sodeloval pri morebitni dokapitalizaciji.

Poleg Agrokorjeve še dve ponudbi
Interes za nakup deleža v Mercatorju so izkazali trije ponudniki - poleg hrvaškega Agrokorja še investicijska sklada Mid Europa Partners in Warburg Pincus. Nadzorniki Pivovarne Laško so upravo družbe zadolžili, da pripravi strategijo pogovorov s posameznimi kupci. Vodstvo Pivovarne Laško je skrb za to zaupalo investicijskemu bančništvu NLB-ja.

Za dokapitalizacijo naj bi bila sklicana skupščina delničarjev, predlog pa bodo morali delničarji potrditi s 75 odstotki. Če bo dokapitalizacija uspešna, potem novega kroga prodaje Mercatorja ne bi bilo, prodaja Pivovarne Laško, za katero so se banke že začele dogovarjati, ne bi več bila aktualna.

Uprava Mercatorja pozvala k prodaji
Ker v Laškem odločitev še ni padla, je uprava Mercatorja javno pozvala k večinski prodaji delnic. V pismu, ki ga je naslovila na lastnike, jim svetuje, naj z mednarodnim razpisom najdejo strateškega lastnika zanje. Rešitev pričakujejo do konca leta, za izvedbo postopka so že zadolžili francosko banko Societe generale, je za TV Slovenija poročal Florjan Zupan.

Nadzorniki Laškega iščejo rešitev