V Laškem namere bank za zdaj ne komentirajo. Foto: BoBo
V Laškem namere bank za zdaj ne komentirajo. Foto: BoBo
Mercator
V novem krogu prodaje Mercatorja naj razpis ne bi bil odprt za neposredne konkurente. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško naprodaj

Pivovarna Laško pri tem že prodaja skoraj četrtinski delež v Mercatorju. Namena bank za zdaj ne komentirajo.

Po navedbah Financ pa bo v kratkem stekla že sedma prodaja Mercatorja, na prodaj pa naj bi bil vsaj 60-odstotni delež družbe. Pri tem bo v razpisu domnevno prepovedana udeležba neposrednih konkurentov, kamor sodi tudi hrvaška trgovska veriga Konzum, ki je del koncerna Agrokor. Slednji se je sicer že prijavil na razpis za nakup 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju.

Agrokor naj bi med drugim tudi Pivovarni Laško, ki ji konec junija zapade v poplačilo okoli 450 milijonov evrov posojil, obljubil vstop na hrvaški trg, na katerega se zdaj le stežka prebija. Slovenskim politikom pa naj bi Agrokor obljubil odprtje hrvaškega trga za slovenske naložbe, tudi v energetiki, priskrbel naj bi jim tudi za približno milijardo evrov kapitala zanje.

Prodaja Pivovarne Laško naj bi bila v zraku že od leta 2010. Med skladi naj bi se za nakup zanimala CVC Capital Partners in Carlyle Group, ki je eden izmed največjih svetovnih zasebnih naložbenih skladov in išče tarče v regiji. Med interesenti za nakup Pivovarne Laško naj bi bil še nizozemski Heineken.

Bank dolgoročne naložbe v podjetja ne zanimajo
V Novi Ljubljanski banki pravijo le, da poslovnih odnosov s posameznimi strankami ne morejo komentirati, prav tako ne svojih prihodnjih ravnanj. Obenem pa poudarjajo, da banke v postopkih finančne reorganizacije dolžnikov kot upnice od dolžnikov pričakujejo, da s prodajo naložb, ki ne predstavljajo osnovne dejavnosti, znižajo raven zadolženosti na dolgoročno vzdržno raven.

Tudi v Abanki namer ne komentirajo, pravijo pa, da praviloma niso zainteresirani za dolgoročne naložbe v gospodarske družbe, podobno pravijo tudi v Unicredit Banki Slovenija. V Gorenjski banki pa zatrjujejo, da niso strateški lastnik delnic obeh podjetij in bi jih bili ob primerni ceni pripravljeni prodati.

Mali delničarji ogorčeni
Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši medtem nadzorni svet in upravo Pivovarne Laško poziva, da nemudoma prekine vse postopke prodaje Mercatorja, saj menijo, da bi bili s parcialno prodajo oškodovani tako delničarji Pivovarne Laško kot mali delničarji Mercatorja.

Pivovarna Laško naprodaj