Za ponedeljek je sklicana seja skupščine delničarjev Darsa. Foto: BoBo
Za ponedeljek je sklicana seja skupščine delničarjev Darsa. Foto: BoBo
Peter Gašperšič
Gašperšič je že v četrtek zatrdil, da Lična ni nikoli pozval, naj Kneza odstavi. Foto: BoBo

Ličen je po seji nadzornikov med drugim dejal, da ga je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič dvakrat pozval k zamenjavi predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza. Ličen je zatrdil, da je skupaj že trikrat dobil eksplicitna navodila, da mora Kneza zamenjati, vendar opozoril, da tega, če za to ne bo imel zakonitih ali poslovnih razlogov, ne bo storil.

Kot je poročala TV Slovenija so pozno popoldne vsi člani nadzornega sveta Darsa odstopili, ostaja le njegov predsednik Ličen. Več članov nadzornega sveta Darsa je popoldne Slovenskemu državnemu holdingu, ki je Darsov lastnik, najprej poslalo izjavo, v kateri so se ogradili od včerajšnje Ličnove izjave.

Gašperšič navedbe Lična zanika
Gašperšič je že v četrtek zatrdil, da Lična nikoli ni pozval, naj Kneza odstavi. Prav tako je povedal, da nikoli ni izvajal kakšnih drugih pritiskov nanj. Kot je dodal Gašperšič, gre v teh Ličnovih navedbah za popolne izmišljotine.

Odločno jih je zanikal tudi po seji vlade, ni pa želel ugibati, zakaj je Ličen z izjavami prišel pred javnost. Minister je še dejal, da je predsedniku vlade Miru Cerarju pojasnil, kaj se je zgodilo.

Za Lična takšni pozivi šok
Prvi vljudnostni sestanek med njim in Ličnom je bil, tako Gašperšič, ob začetku mandata, drugi sestanek pa je potekal na ministrstvu z vsemi nadzorniki Darsa. Na njem so se pogovarjali o načrtih ministrstva.

Ličen je medtem danes prek Twitterja zatrdil, da je šlo za sestanka 24. septembra 2014 in 26. novembra 2014. Zanj so bili ti pozivi šok, zanje pa je povedal tudi kolegom. Dejal je tudi, da je svoje izjave pripravljen preveriti tudi z detektorjem laži.

V ponedeljek bo Slovenski državni holding (SDH) izpeljal skupščino Darsa. Na dnevnem redu sicer ni predvideno imenovanje novih nadzornikov, a govorice o menjavi nadzornikov so vse glasnejše.

Gašperšič je danes povedal, da ne ve, ali bo SDH nadzornike v ponedeljek zamenjal, presoja dela Darsove uprave pa da ni njegovo delo.