Če je predsednik uprave drugačne politične opcije, to ne sme in ne more biti razlog za njegovo zamenjavo, je prepričan prvi nadzornik Darsa. Foto: BoBo
Če je predsednik uprave drugačne politične opcije, to ne sme in ne more biti razlog za njegovo zamenjavo, je prepričan prvi nadzornik Darsa. Foto: BoBo

Dvakrat ga je k zamenjavi Matjaža Kneza po njegovih besedah osebno pozval prav infrastrukturni minister Peter Gašperšič, je danes zatrdil prvi nadzornik Darsa Robert Ličen.

"Če je predsednik uprave drugačne politične opcije, to ne sme in ne more biti razlog za njegovo zamenjavo," je po današnji seji nadzornikov dejal Ličen. Po njegovem mnenju ima sicer vsak lastnik pravico, da brez obrazložitve menja nadzorni svet, ta pa nato upravo, vendar pa meni, da tako hitre menjave škodijo družbi.

Kot je dejal, posamezne interesne sfere "hočejo nastaviti svoje ljudi, predvsem zaradi poslov, ki so vezani na državna podjetja". Poudaril je, da ne brani nobenega člana uprave osebno, brani pa institucijo uprave.

Gašperšič: Ličnove navedbe popolna izmišljotina
Na njegove trditve se je odzval tudi minister Gašperšič, ki je zatrdil, da ni nikoli pozval Lična, da odstavi Kneza. Prav tako ni nikoli izvajal kakšnih drugih pritiskov nanj, pravi minister. Kot je dejal Gašperšič, gre v teh navedbah Lična za popolne izmišljotine.

Minister Gašperšič pravi, da sta se z Ličnom srečala enkrat, takrat pa sta se po njegovih besedah dogovorila za korekten odnos in sodelovanje. Zato je nad današnjimi izjavami Lična presenečen.

Špekulacije o menjavi že dalj časa
"Lanski dobiček je bil rekorden, revizija poslovanja je bila prvič v zgodovini Darsa brez zadržkov. Bile so manjše nepravilnosti, nikakor pa ne moremo govoriti o kršitvah zakona,"
je poudaril prvi nadzornik Darsa.

Že ob lanski menjavi nadzornikov se je sicer špekuliralo, da bi temu lahko kmalu sledila še menjava uprave, ki jo vodi Knez, vendar se to ni zgodilo.

Samega dela uprave in nadzornega sveta Darsa Gašperšič ne želi ocenjevati, meni pa, da je družba ustvarila dobiček predvsem zato, ker ni naredila nekaterih nalog, poleg tega pa "profitira" od nizkih obrestnih mer. Poslovanje in tudi delovanje Darsa bi lahko bilo boljše, vendar je ocenjevanje dela uprave naloga nadzornega sveta, je še dejal Gašperšič.