Generalni sekretar OECD-ja Angel Gurría je za svetovno gospodarstvo dejal, da težav še ni konec. Rast je nizka, brezposelnost pa visoka, je dejal. Foto: EPA
Generalni sekretar OECD-ja Angel Gurría je za svetovno gospodarstvo dejal, da težav še ni konec. Rast je nizka, brezposelnost pa visoka, je dejal. Foto: EPA
Tudi OECD Sloveniji napoveduje boljše čase

Prihodnje leto naj bi se gospodarska rast povečala na 1,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), pri čemer OECD opozarja na nujnost prestrukturiranja prezadolženega gospodarstva in privatizacijo.

Posodobljeno poročilo OECD-ja lahko v angleškem jeziku preberete tukaj.

OECD napoveduje, da se bo dejavnost slovenskega gospodarstva letos spet začela krepiti zaradi močnejšega zunanjega povpraševanja, ki bo spodbudilo izvoz. "Prestrukturiranje prezadolženih podjetij bi se moralo nadaljevati brez zamud, spremljati pa bi ga morala privatizacija in izboljšanje korporativnega upravljanja," pravijo v OECD-ju.

"Kmalu potrebna nova pokojninska reforma"
Slovenija potrebuje konsolidacijo bančnega sistema, okrepiti pa bi morali tudi bančni nadzor. "Kmalu bo potrebna nova pokojninska reforma," so zapisali in dodali, da bi lahko več storili tudi na trgu dela, kjer bi lahko še dodatno zmanjšali dualnost.

OECD Sloveniji za letos in prihodnje leto napoveduje 10,2-odstotno stopnjo brezposelnosti, medtem ko naj bi javnofinančni primanjkljaj letos znašal 4,1 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa 2,6 odstotka BDP-ja. Cene življenjskih potrebščin naj bi se letos zvišale za 0,7 odstotka, prihodnje leto pa za 0,9 odstotka.

Novembra lani je OECD Sloveniji za letos napovedal 0,9-odstotni padec BDP-ja, za leto 2015 pa 0,3-odstotno rast. Izboljšanje napovedi OECD-ja je bilo sicer pričakovano glede na to, da so mednarodne in domače ustanove v zadnjem času izboljšale napoved za Slovenijo.

Sloveniji napovedujejo rast tudi drugje
Evropska komisija je v ponedeljkovi spomladanski gospodarski napovedi Sloveniji za letos napovedala 0,8-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa naj bi dosegla 1,4-odstotno.

Tudi po napovedih Banke Slovenije naj bi se slovenski BDP letos okrepil za 0,6 odstotka, prihodnje leto naj bi rast dosegla 1,4 odstotka, leta 2016 pa 1,7 odstotka. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) letos pričakuje 0,5-odstotno rast BDP-ja, prihodnje leto naj bi bila rast 0,7-odstotna, leta 2016 pa 1,3-odstotna.

Bratuškova: Ukrepe je treba nadaljevati
Te napovedi predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek, ki je v Parizu na dvodnevnem obisku pri OECD-ju, razume kot dokaz, "da smo svoje delo v preteklem letu opravili več kot dobro". "Seveda pa je treba ukrepe nadaljevati. Kljub dogajanju na političnem prizorišču sem prepričana, da bomo nadaljevali aktivnosti za povečanje gospodarske rasti," je dejala.

Polanec: Domače povpraševanje navzdol
Ekonomist Sašo Polanec je za STA potrdil optimizem glede rasti izvoza, saj se razmere v mednarodnem okolju izboljšujejo. Nasprotno pri domačem povpraševanju vidi poslabšanje zaradi nadaljnjega povečevanja davkov in zniževanja državnih izdatkov.

Kovač: Domače in tuje povpraševanje se povečujeta
Mitja Kovač, prav tako ekonomist, je precej bolj optimističen. Napovedi Evropske komisije in OECD-ja so zanj zelo realne. Še več, rast utegne biti celo višja od napovedane.

Oba analitika sta zatrdila, da mora država nujno izvesti privatizacijo in nadaljevati reforme, kar pa lahko ogrozi politična nestabilnost.

Svetovno gospodarstvo naj bi zraslo za 3,4 odstotka
OECD je podal tudi napovedi na svetovni ravni. Svetovno gospodarstvo naj bi se letos povečalo za 3,4 odstotka, prihodnje leto pa za 3,9 odstotka, predvidevajo v OECD-ju. Novembra je ta organizacija predvidela 3,6-odstotno rast. "Nismo se še izvili iz težav," je dejal generalni sekretar OECD-ja Angel Gurría. "Nizka rast je še vedno tu, visoka brezposelnost je še vedno tu," je pojasnil.

Poleg tega razvijajoča se gospodarstva, kot sta Kitajska in Rusija, rastejo počasneje, s čimer zavirajo hitrejšo svetovno rast, opozarjajo v OECD-ju. Kitajska gospodarska rast naj bi bila letos 7,4-odstotna (prejšnja napoved je bila 8,2-odstotna rast), saj se je gradbeništvo malce umirilo. Rusija naj bi imela celo le 0,5-odstotno rast.

Gospodarstvo ZDA naj bi zraslo za 2,6 odstotka BDP-ja, v evrskem območju pa naj bi bila gospodarska rast 1,2-odstotna, tako kot na Japonskem.

Tudi OECD Sloveniji napoveduje boljše čase