Slovenska gospodarska rast prekaša evropsko, predvsem zaradi močnega domačega povpraševanja, je v danes objavljeni napovedi ocenil OECD. Foto: Reuters
Slovenska gospodarska rast prekaša evropsko, predvsem zaradi močnega domačega povpraševanja, je v danes objavljeni napovedi ocenil OECD. Foto: Reuters
false
Slovenija bi morala po mnenju OECD-ja zmanjšati birokratske ovire in poenostaviti predpise, da bi s tem lahko privabila več tujih naložb. Foto: EPA

Napoved slovenske gospodarske rasti naj bi letos dosegla 3,8 odstotka, kar je 1,4 odstotne točke več, kot je kazala novembrska napoved. Napoved za prihodnje leto je zvišala za 0,8 odstotne točke, na 3,1 odstotka.

Slovenska gospodarska rast prekaša evropsko, predvsem zaradi močnega domačega povpraševanja, je v danes objavljeni napovedi ocenil OECD. Gre za najbolj optimistično napoved rasti slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) za letošnje leto.

Kot so pojasnili v organizaciji, v Sloveniji poleg zasebne raste tudi javna poraba, kar je posledica odprave nekaterih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju.

Brezposelnost naj bi še upadla
Brezposelnost še naprej upada, vendar pa zaradi staranja prebivalstva na nekaterih področjih že prihaja do pomanjkanja kadra. "Tuji delavci so v 2016 predstavljali kar četrtino vseh novih zaposlitev, kar je pomagalo k zmerni rasti plač," so navedli. Letos naj bi se stopnja brezposelnosti po anketni metodi oblikovala pri 7,3 odstotka, in prihodnje leto upadla na 6,3 odstotka.

Cene življenjskih stroškov se bodo letos v povprečju znižale za 2,6 odstotka, prihodnje leto pa za 3,1 odstotka.

Pospešiti privatizacijo
Potem ko so naložbe na začetku lanskega leta upadle zaradi nove finančne perspektive EU-ja, pa so se v nadaljnjih mesecih okrepile. "Izvozniki so v dobri kondiciji, Slovenija povečuje tržne deleže, kar prispeva k rekordnemu presežku na tekočem računu plačilne bilance," so poudarili.

S prenosom slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) so banke v Sloveniji dobile možnost, da povečajo kreditiranje podjetij in posameznikov. Ob tem pa so v OECD-ju poudarili, da so obrestne mere za podjetja v Sloveniji višje kot v povprečju evrskega območja .

Slovenija bi morala po mnenju OECD-ja zmanjšati birokratske ovire in poenostaviti predpise, da bi s tem lahko privabila več tujih naložb. "Da bi povečali konkurenčnost, mora Slovenija pospešiti privatizacijo, saj bo s tem ustvarila več priložnosti za tuje neposredne naložbe, poleg tega pa mora sprejeti reforme in zmanjšati ovire za podjetnike," so zapisali v OECD-ju.

Prav tako Slovenija po njihovi presoji še ni izkoristila vseh priložnosti, ki jih prinaša globalizacija. "Oblasti bi lahko spodbudile mednarodna podjetja, da del poslov preselijo v Slovenijo, to pa bi lahko storili z zmanjšanjem ovir in povečanjem konkurenčnosti," so navedli.

Tveganja zaradi geopolitičnih napetosti
Na koncu danes objavljene napovedi pa so v OECD-ju še zapisali, da bi lahko slovensko gospodarsko rast zavrla zaostrena denarna politika Evropske centralne banke, kar bi negativno vplivalo tudi na naložbe.

Tveganja predstavljajo tudi geopolitične napetosti po svetu, ki bi lahko prizadele slovenski izvoz, predvsem v države zunaj Evrope.

Pregled najnovejših napovedi rasti BDP-ja za Slovenijo:

RAST BDP-ja201720182019
Umar3,6%3,2%2,6%
Evropska komisija3,3%3,1%/
OECD3,8%3,1%/
EBRD2,5%2,2%/
IMF3,0%2,3%/
GZS2,9%2,8%2,7%

vir: navedene institucije