Rast naj bi dosegli prihodnje leto. Foto: BoBo
Rast naj bi dosegli prihodnje leto. Foto: BoBo

OECD je v najnovejši gospodarski napovedi za članice organizacije in nekatera velika hitro rastoča svetovna gospodarstva glede na zadnje ocene iz novembra lani tako poslabšal napovedi za Slovenijo.

Celotno OECD-jevo poročilo o rasti za vse članice:
Dokument je v angleškem jeziku.


Občutno manjša napovedana rast za 2014

Novembra je namreč za letos napovedoval 2,1-odstotni padec BDP-ja, še posebej črnogledi pa so v 34-članski organizaciji s sedežem v Parizu za prihodnje leto. Če so lani jeseni govorili še o 1,1-odstotni gospodarski rasti, pa po novem pričakujejo le 0,1-odstotno krepitev BDP-ja.

V OECD-ju letošnji upad slovenskega BDP-ja vidijo predvsem kot posledico nadaljevanja težav v bančnem sektorju in negativnih učinkov razdolževanja prezadolženih podjetij, negativno pa bodo na gospodarsko dejavnost vplivali še povišana brezposelnost in učinki uravnoteženja javnih financ.

Za našo rast računajo na zunanje povpraševanje
Po drugi strani naj bi izboljšanje zunanjega okolja okrepilo povpraševanje po slovenskem izvozu in prav rast v izvoznem sektorju naj bi prihodnje leto omogočila vrnitev k minimalni rasti.

Stopnja brezposelnosti naj bi ostala povišana pri 10,2 oziroma 10,3 odstotka, letna inflacija pa bo nizka - letos pri 2,1 odstotka, prihodnje leto pa pri le 1,2 odstotka.

INTERAKTIVNA OECD-jeva RAZPREDELNICA GRAFOV:
Razpredelnico OECD ponuja le v angleškem jeziku. Prednastavljeno prikazuje podatke za Slovenijo, sami pa lahko izbirate tudi druge države. Pomeni izrazov: GDP growth - rast BDP-ja; Unemployment rate - stopnja brezposelnosti, Fiscal balance - proračunsko ravnotežje (pri nas primanjkljaj); Current account - tekoči račun.