Evroobmočje naj bi drugo leto zapored ostalo v recesiji. Foto: EPA
Evroobmočje naj bi drugo leto zapored ostalo v recesiji. Foto: EPA
Japonska
Japonska vlada je uspešno spodbudila obuditev domačega gospodarstva. Foto: EPA

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila gospodarsko poročilo za države članice in druga večja gospodarstva. To stori dvakrat letno.

V njem je napovedala, da se bo gospodarstvo evroobmočja letos skrčilo za 0,6 odstotka, s čimer se bo povečal razkorak med njim na eni strani ter ZDA in Japonsko na drugi, ki sta uspešnejši v premagovanju krize. Leta 2014 naj bi evroobmočje znova prišlo na zeleno vejo, saj naj bi doseglo 1,1-odsotno rast.

Kot glavne razloge za nadaljevanje težav v evroobmočju so navedli varčevalne ukrepe, nizko zaupanje trgov in zaostrene pogoje za najemanje kreditov. "Dolgotrajna šibkost v Evropi bi lahko pripeljala do stagnacije, kar bi imelo negativen vpliv na celotno svetovno gospodarstvo," so zapisali.

Znižana splošna napoved rasti
Svetovno gospodarstvo se bo sicer premikalo "z več različnimi hitrostmi", so napovedali. 32 držav članic OECD-ja bo letos imelo skupno rast 1,2 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se ta dvignila na 2,3 odstotka. Celotno svetovno gospodarstvo pa naj bi letos zraslo za 3,1 odstotka, leta 2014 pa naj bi bila rast štiriodstotna. To je nekoliko bolj pesimistična napoved v primerjavi z novembrom.

V nasprotju z Evropo pa so boljši obeti za ZDA, saj so največjemu gospodarstvu na svetu za letos napovedali skoraj dvoodstotno rast, za prihodnje pa že 2,8-odstotno, kar je najvišja stopnja po letu 2005.

Med vsemi velikimi članicami OECD-ja naj bi sicer največjo rast letos imela Japonska, saj je tamkajšnja vlada sprejela ogromen sveženj spodbud za domače gospodarstvo, ki že kaže rezultate. Kljub temu pa ni zagotovo, da bi se ta pozitiven trend nadaljeval tudi v leto 2014, saj naj bi vlada takrat uvedla ostro varčevanje.

Kitajska sicer ni članica organizacije, a so vseeno podali napoved tudi zanjo. V prihodnjih dveh letih naj bi Kitajska tako imela povprečno rast okoli osem odstotkov.