Večjih padcev nepremičnin ni realno pričakovati. Foto: EPA
Večjih padcev nepremičnin ni realno pričakovati. Foto: EPA

Pričakovanja o novem močnem padcu cen nepremičnin se niso uresničila.

NLB
Banke želijo dobiti večino posojil nazaj in ne dopustijo nižjih cen nepremičnin. Foto: MMC RTV SLO

V Ljubljani so se lani najbolj znižale oglaševane cene največjih stanovanj, in sicer za 3,4 odstotka. V povprečju so se pocenile tudi garsonjere (-1,7 odstotka), enosobna stanovanja (-2), dvosobna stanovanja (-1,5) in trisobna stanovanja (-0,3). Na drugi strani so se štirisobna stanovanja podražila, in sicer za 1,4 odstotka.

Na letni ravni so se znižale tudi oglaševane cene stanovanj v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane), ki so šle navzdol za 5,4 odstotka. Garsonjere so se pocenile za 4,6 odstotka, enosobna stanovanja za 1,6 odstotka, dvosobna za 7,1 odstotka, trisobna za 6,7 odstotka, štirisobna za 5,4 odstotka, večja stanovanja pa za 2,2 odstotka. Pocenitev stanovanj so v lanskem letu zaznali tudi v drugih regijah Slovenije.

Zazidljiva zemljišča po letih rasti navzdol
Glede zazidljivih zemljišč na portalu ugotavljajo, da je bila za večji del Slovenije do lanskega leta značilna rast cen, medtem ko je bilo leto 2010 leto padca, saj so se cene v večini regij, z izjemo Zasavja in osrednje Slovenije, znižale. V Ljubljani se je povprečna oglaševana cena zazidljivih zemljišč na letni ravni znižala za 5,6 odstotka, v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane) pa se je zvišala za 4,1 odstotka.

Strmega padca ni pričakovati
Na portalu tudi ugotavljajo, da se pričakovan močan padec iz leta 2009 ni nadaljeval v leto 2010, a ga tudi zdaj ne pričakujejo. Bolj realno je, da bodo cene počasi drsele navzdol. Za to navajajo več razlogov. V Sloveniji je večina stanovanj lastniških in kupci običajno prodajo lastno stanovanje in s kupnino, ki jo oplemenitijo s prihranki, kupijo večje, običajno dražje stanovanje.
Pri tem niso prisiljeni prodajati za vsako ceno, saj v primeru prodaje pod ceno, ne bi mogli kupiti večjega stanovanja, ker njegov lastnik ni pripravljen dovolj znižati cene, ker je v enakem položaju in ker lahko še naprej živijo v svojem stanovanju.
Za letos je mogoče v zvezi s cenami pričakovati, da se bo gospodarska kriza še bolj zaostrila, kar bo negativno vplivalo tako na kupce kot tudi investitorje in banke, dodajajo.

Banke "držijo štango"
Prav tako se niso izpolnila pričakovanja, da bodo banke pritisnile na investitorje in jih prisilile k prodaji novih stanovanj. Tu razlog tiči v tem, da bankam ni v interesu, da bi se stanovanja, s katerimi so zavarovana posojila, prodala močno pod ceno, s katero so bila ovrednotena na vrhuncu nepremičninskega balona.
Večina posojil je hipotekarnih in stanovanja bodo, v primeru propada investitorja, dobile v last banke. Če pa se cene znižajo, v primeru propada investitorja, banka dobi stanovanja, ki jih ne more prodati po ceni, ki bi pokrila dolg, pojasnjujejo na portalu.

Za konec pa še dodajajo, da gradbeno podjetje v veliko primerih ni tudi investitor, zato ni nujno, da bodo ob stečaju stanovanja postala del stečajne mase in končala na trgu po nižjih cenah. V Ljubljani in njeni okolici delujejo nekateri investitorji, ki so dovolj močni, da so za večji del gradnje vložili lastna sredstva in niso pretirano obremenjeni s posojili. Popuščati pa ne želijo, saj je bila izgradnja obremenjena z visokimi stroški (cene zemljišč, komunalni prispevek).

Pričakovanja o novem močnem padcu cen nepremičnin se niso uresničila.