Nedeljska okvara ni ogrozila zaposlenih, zatrjujejo v družbi. Foto: BoBo
Nedeljska okvara ni ogrozila zaposlenih, zatrjujejo v družbi. Foto: BoBo
Izvozni jašek NOP II predstavlja eno najpomembnejših razvojnih investicij Premogovnika Velenje. Foto: BoBo

Okvara naj bi bila sicer odpravljena do četrtka, danes pa ne bodo delale vse tri izmene v premogovniku. Proizvodni načrt, čeprav jama nekaj dni ne bo obratovala, ne bo ogrožen, saj bodo izpadle dni nadomestili s sobotnim delom v septembru in oktobru.

V nedeljo so v času varnostne ustavitve naprave nastale poškodbe ležajnih ohišij na gredi bobna izvoznega stroja. Vzdrževalci so se že lotili zavarovanja izvoznih posod, sprostitve nosilnih vrvi in ocene poškodb na izvažalni napravi. Začele pa so se tudi že dejavnosti za zamenjavo poškodovanega ležajnega ohišja, ki pa je zahtevnejše narave.

Inšpektorat RS za energetiko in rudarstvo, ki je bil obveščen o okvari, ni ugotovil nepravilnosti pri ravnanju s strojem. Zaradi okvare tudi ni bil ogrožen nihče izmed zaposlenih, saj je šlo samo za prevoz opreme, so še sporočili iz premogovnika.

Novi jašek vedno globlji
Ena najpomembnejših razvojnih naložb Premogovnika Velenje predstavlja izvozni jašek NOP II. Ta je konec avgusta že presegel globino 174 metrov, končna globina, 505 metrov, pa bo po časovnem načrtu projekta dosežena marca 2015. Organizacija in tehnologija izdelave jaška omogočata izdelavo od 20 do 25 metrov jaška mesečno.

Idejni projekt in vsa inženirska, projektantska ter gradbena dela, povezana z izgradnjo tega jaška, so opravili znotraj skupine Premogovnik Velenje. V družbi zagotavljajo, da je novi jašek grajen po najsodobnejših standardih in bo omogočal učinkovit transport premoga vse do konca življenjske dobe premogovnika.

Jašek bo pomenil veliko racionalizacijo proizvodnega procesa pridobivanja premoga, saj se bo izboljšala zanesljivost obratovanja glavnega izvoza premoga, zmanjšali se bodo škodljivi vplivi na okolje, objekti bodo umeščeni znotraj industrijske cone, predvsem pa bodo nižji stroški obratovanja, so še sporočili v premogovniku.