Vrednost Mladinske knjige ocenjujejo na dobrih 25 milijonov evrov. Foto: BoBo
Vrednost Mladinske knjige ocenjujejo na dobrih 25 milijonov evrov. Foto: BoBo
Se bo prodaja Mladinske knjige še zavlekla?
Bo Mrvar zbral denar za Mladinsko knjigo?


Iz Učil so na to temo sporočili, da se z lastnikoma Abanko Vipo in NLB-jem o plačilu 5,36 milijona evrov visoke kupnine še dogovarjajo, zato podrobnosti ne komentirajo, izjavo pa bodo podali v sredo. Založba, ki je že priglasila koncentracijo pri Agenciji za varstvo konkurence (AVK), je na dražbi premagala tri dražitelje s ponudbo 8,5 evra za delnico. Kupila je 631.117 delnic MKZ-ja.

V medijih so se sicer že pojavljala ugibanja, ali ima Mrvar sploh dovolj denarja za nakup MKZ-ja, katerega vrednost ocenjujejo na 25,6 milijona evrov. Dnevnik je pred časom poročal, da objavljene bilance Učil International kažejo na drastično poslabšan finančni položaj družbe.

Ob tem pa se Mrvar za pomoč pri prevzemu MKZ-ja ne more obrniti niti na svoja preostala podjetja, saj ima njegova nepremičninska družba TIM Invest le pol milijona evrov kapitala in 3,7 milijona evrov dolgov. Mrvar ima v lasti tudi družbo Učila Založba, ki pa na letni ravni ustvari le okoli 200.000 evrov prihodkov in premore vsega 400.000 evrov premoženja.

Dolga prodaja
Mladinska knjiga se je prodajala več kot leto dni. Kot prvi resnejši ponudnik za nakup večinskega deleža založbe, ki so ga v last po stečaju večinskega lastnika, holdinga Zvona Dva, dobile banke, se je pojavil Kompas MTS, ki je lani spomladi podal nezavezujočo ponudbo v vrednosti 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup.

Prodajni konzorcij bank, ki je skupaj s Hypo banko obvladoval skoraj 70-odstotni delež v založbi, je nato julija lani razpisal prvo dražbo celotnega svežnja delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče. Tudi na naslednjo, oktobrsko dražbo, ko je bila izklicna cena postavljena pri dobrih 11 milijonih evrov, se ni prijavil nihče.

Se bo prodaja Mladinske knjige še zavlekla?
Bo Mrvar zbral denar za Mladinsko knjigo?