OZS v prihajajočem letu od vlade pričakuje, da bo storila nove korake za olajšanje življenja malemu gospodarstvu. Foto: BoBo
OZS v prihajajočem letu od vlade pričakuje, da bo storila nove korake za olajšanje življenja malemu gospodarstvu. Foto: BoBo

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je med zahtevami obrtnikov in podjetnikov vnovič poudaril zmanjšanje obremenitve plač s prispevki, pri čemer bi se morala Slovenija po njegovih besedah zgledovati po Avstriji in nekaterih drugih državah. Od članov upravnega odbora je bilo slišati tudi pozive k posodobitvi šolskega sistema, da bo ta imel več praktičnega pouka in bo mlade pripravil na poklice prihodnosti. Znova so odprli tudi vprašanje obveznega članstva v zbornici.

Predsednik DZ-ja Dejan Židan jim je pritrdil, da je politika odgovorna tudi za ustvarjanje spodbudnega podjetniškega okolja. V okviru tega je predstavil aktualno dogajanje na domačem in mednarodnem političnem parketu, pri čemer se je med drugim dotaknil sprejemanja novega evropskega proračuna, ukrepov za boj proti podnebnim spremembam in predvidene časovnice oblikovanja nove vlade.

"Nihče se ne vpraša, kako bo podjetnik to plačal"

 Židanu so se v OZS-ju zahvalili za posluh in podporo, ki jo pričakujejo tudi od nove vlade. Foto: BoBo
Židanu so se v OZS-ju zahvalili za posluh in podporo, ki jo pričakujejo tudi od nove vlade. Foto: BoBo

Ker SD ne bo del nove koalicije, so člani upravnega odbora svoje zahteve naslovili tudi na prisotnega poslanca Gregorja Periča iz SMC-ja, ki v vladi očitno bo sodelovala. Perič je zagotovil, da je zahtevam prisluhnil, a obenem poudaril nujnost postopnega in premišljenega ukrepanja. Nova vlada je obrtnike sicer nekoliko razočarala že pred uradnim oblikovanjem. Slišati je bilo namreč kritike dela nove koalicijske pogodbe, ki zaposlenim prinaša možnost izkoriščanja treh dni bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika v skupnem obsegu devetih dni v letu.

Delavci imajo že tako veliko dopusta, je dejal Drago Delalut. "Takšni ukrepi so navzven lahko všečni, nihče pa se ne vpraša, kako bo podjetnik to plačal," je dodal. Opozoril je tudi na predlog za vnovičen dvig minimalne plače. Predsednik sekcije za promet Peter Pišek pa je izrazil željo, da bi vlada še naprej imela državnega sekretarja za malo gospodarstvo. "Njegova vloga se je izkazala za nepogrešljivo," je poudaril.

V trenutni vladi, ki opravlja tekoče posle, je na tem položaju Franc Vesel, ki je na današnji seji opozoril, da ta funkcija ni stalna. Prepričan je, da bi morali zato položaj državnega sekretarja za malo gospodarstvo zakonsko urediti, zasedati pa bi ga morali posamezniki, ki so v stalnih stikih z malim gospodarstvom.

Upravni odbor ni mogel niti mimo epidemije koronavirusa, pri čemer je bilo slišati kritike ukrepanja pristojnih in vnovičen poziv državi k pomoči. OZS je že v torek opozoril, da so zaradi koronavirusa že prizadeti tisti njihovi člani, ki sodelujejo s Kitajsko, pa tudi tisti, ki so vezani na Italijo. Zlasti gostinci na Goriškem namreč zaznavajo velik upad italijanskih gostov.