Marca na Obrežju. Foto: BoBo
Marca na Obrežju. Foto: BoBo

Prevozniki, združeni v sekciji za promet na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), so po tokratnem srečanju na infrastrukturnem ministrstvu začasno zamrznili grožnjo s stavko, je dejal predsednik sekcije Peter Pišek.

Na srečanju so sicer sodelovali tudi predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), SID banke, gospodarskega in infrastrukturnega ministrstva.

Povratna sredstva "pod ugodnimi pogoji"

Med drugim so vladajoči prevoznikom predstavili načrtovani sektorski sklad za prevozništvo v vrednosti 35 milijonov evrov, za katerega bo 10 milijonov evrov prispevala država, 25 milijonov evrov pa SID banka. "Ta bo prevoznikom omogočil pridobitev povratnih sredstev pod ugodnejšimi pogoji. Pri identifikaciji prioritetnih vsebin za financiranje v tem skladu bodo sodelovali tudi predstavniki obeh zbornic," so zapisali na infrastrukturnem ministrstvu.

Obenem so se na srečanju dogovorili, da bo ministrstvo do začetka prihodnjega tedna pripravilo podroben seznam vseh ukrepov, ki so že na voljo prevoznikom. "Pokazalo se je namreč, da marsikateri prevoznik ni dovolj dobro obveščen o ukrepih, ki jih je vlada že sprejela in so že na voljo," so pojasnili.

Pišek je medtem izpostavil, da si prevozniki v turizmu želijo, da bi državno subvencioniranje čakanja na delo v panogi podobno kot v avtomobilski industriji podaljšali za en mesec, za kar ima ministrstvo posluh, do začetka prihodnjega tedna pa od ministrstva pričakujejo še odgovor o njihovi zahtevi glede nepovratnih sredstev v znesku do 10.000 evrov. Do ponedeljka so zato dejavnosti v povezavi z morebitno stavko zamrznili.