Ameriški borzniki se bojijo, da kljub drugačnim napovedim borza še ni dosegla dna. Do kam bo padla? Foto: EPA
Ameriški borzniki se bojijo, da kljub drugačnim napovedim borza še ni dosegla dna. Do kam bo padla? Foto: EPA
Borznikom po vsem svetu ni lahko: rdeče številke se kar množijo. Foto: EPA

Nikkei je padel za tri odstotke, v Avstraliji in Južni Koreji pa so borze zaznale še večje padce. Glavna razloga sta bojazen, da bo General Motors bankrotiral, in razočaranja, ker kitajske oblasti niso razkrile novih načrtov glede spodbujanja gospodarstva, svoje pa je dodala še zaskrbljenost pred današnjo objavo svežih podatkov o ameriški nezaposlenosti. Delnice Honde Motor, drugega največjega avtomobilskega podjetja na Japonskem, so padle za 4 odstotke, enako so padle tudi delnice druge največje banke Mizuho Financial Group, ki je sledila poročilom o padcu vrednosti delnic Citigroupa celo po en dolar. "Če vidite požar v tuji hiši, potem to povzroči skrbi tudi v vaši. Razvoj zadnjih dogodkov v ameriškem korporativnem sektorju je zelo skrb vzbujajoč," je dejal južnokorejski analitik Ys Rhu.

Dow Jones danes še nižje?
Trgovanje na newyorški borzi še naprej povzroča glavobole borznikom in vlagateljem: osrednji indeks Dow Jones je v četrtkovem trgovanju izgubil še 4 odstotke svoje vrednosti. Vlagatelji so se odzvali predvsem na namige o mogočem bankrotu največjega proizvajalca avtomobilov General Motorsa, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik. Vrednost delnic je, potem ko je revizorsko-svetovalna družba Deloitte and Touch sporočila, da je podjetje bred bankrotom, padla za dobrih 15 odstotkov in je bila vredna manj kot dva dolarja.

Citigroup pod dolarjem za delnico
Delnica ene nekoč najuspešnejših bank Citigroup, katere delnice so bile še pred dvema letoma vredne 55 dolarjev, je v četrtek stala manj kot dolar, podobno se je zgodilo tudi s številnimi drugimi podjetji, ki so bila nekdaj steber ameriškega gospodarstva.

Pred objavo novih podatkov o nezaposlenosti
Ameriški predsednik Barack Obama in tudi njegov predhodnik George Bush sta za oživitev gospodarstva skupaj namenila več kot 1.300 milijard dolarjev pomoči, a nič ne kaže, da se bo gibanje na borzah kaj kmalu obrnilo. Dow Jones, ki je padel pod 6.600 indeksnih točk, je v četrtek dosegel novo najnižjo vrednost po aprilu 1997, današnje trgovanje pa naj bi delnice potisnilo še globlje v rdeče številke. K temu naj bi pripomogla tudi objava ministrstva za delo o brezposelnosti, ki naj bi se povišala na osem odstotkov, februarja pa naj bi brez dela ostalo še okoli 650.000 ljudi.

K. T.