Vlagatelji na newyorški borzi se držijo za glavo, saj vrednosti indeksov vztrajno padajo. Foto: EPA
Vlagatelji na newyorški borzi se držijo za glavo, saj vrednosti indeksov vztrajno padajo. Foto: EPA
Vrednosti delnic na vseh svetovnih trgih vztrajno padajo. Kje je meja? Foto: EPA

Ponedeljkovo trgovanje je Dow Jones končal pri 6.762,82 točke, kar je kar 4,25 odstotka nižje, kot je trgovanje sklenil v petek. To je najnižja vrednost indeksa po oktobru leta 1997, izgubljali pa so tudi drugi indeksi. Tehnološki indeks Nasdaq je izgubil 54,99 točke oz. skoraj štiri odstotke in trgovanje končal pri 1.322,85 točke, pa tudi drugi indeksi so bili obarvani rdeče. Indeks Standard&Poor 500, ki združuje 500 ameriških podjetij, je že v petek dosegel najnižjo vrednost v zadnjih 12 letih, v ponedeljek pa je izgubil še dodatnih 4,66 odstotka vrednosti.

Za padanje vrednosti indeksov je najbolj kriva zavarovalnica AIG (American International Group), ki je v ponedeljek sporočila, da je samo v zadnjem četrtletju lanskega leta izgubila skoraj 62 milijard dolarjev, kar je največja izguba v ameriški korporativni zgodovini, v celotnem lanskem letu pa je zavarovalnica izgubila kar 100 milijard dolarjev. Poleg izgube AIG-ja so k prestrašenosti vlagateljev vplivala tudi negativna makroekonomska poročila o znižanju proizvodnje ameriških podjetij in znižanju porabe za novogradnje.

Administracija pomagala zavarovalnici
Vodstvu zavarovalnice je administracijo predsednika Baracka Obame uspelo prepričati, da bi njen propad ogrozil tako stranke po svetu kot celoten svetovni finančni sistem. Vlagatelji so tudi po objavi novice, da bo država zavarovalnici, ki je že prejela 150 milijard dolarjev pomoči, namenila še 30 milijard dolarjev, ostali zadržani.

Predsednik uprave zavarovalnice Edward Libby je prepričan, da je vlada (Zvezne rezerve (FED) in finančno ministrstvo) svoje delo glede reševanja zavarovalnice opravila odlično in stabilizirala razmere, saj bi bilo sicer še huje. Dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik poroča, da v ZDA prevladuje prepričanje, da sta nekdanja in sedanja administracija za reševanje finančnih ustanov in največjih ameriških podjetij pokazali veliko razumevanja. Za reševanje bank sta administraciji namenili 700 milijard dolarjev, skoraj 20 milijard sta dobila avtomobilska velikana Chrysler in General Motors, finančno pomoč od države pa si obetajo tudi lastniki nepremičnin, ki ne morejo odplačevati posojil.

Padajo tudi delnice na japonskem in evropskem trgu
Tudi vrednosti delnic na japonskih trgih so torkovo trgovanje začele slabo. Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na podlagi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je dosegel najnižjo vrednost v 26 letih, saj je po prvi uri trgovanja padel na 6.994,90 točke. Tudi vrednosti na evropskih borzah so ponedeljkovo trgovanje končale v rdečih številkah, londonski indeks FTSE 100 pa je dosegel najnižjo vrednost v šestih letih.

B. T.