Agencija je samostojna in zato odgovorna, je poudaril premier Borut Pahor Foto: MMC RTV SLO
Agencija je samostojna in zato odgovorna, je poudaril premier Borut Pahor Foto: MMC RTV SLO

AUKN je neodvisen in tako sam odgovoren, če si dovoli vplivati ali če o pritiskih ne obvesti pristojnih organov.

Borut Pahor, premier
Borut Pahor in Darja Radić
Premier je dejal, da se ne bo vmešaval v delo agencije, gospodarska ministirica pa napoveduje ukrepe. Foto: MMC RTV SLO

Gre za odziv na pisanje medijev, da naj bi agencija zaradi neposlušnosti nameravala zamenjati nadzornike v Zavarovalnici Triglav, Petrolu, NKBM-ju, Pošti Slovenije, HSE-ju in PDP-ju in omejiti pristojnosti Kada in Soda.

Po Pahorjevih besedah je bila ustanovitev agencije kljub kritikam nujna za učinkovito, gospodarno in pregledno upravljanje državnega premoženja, saj je preprečila vsakokratno plenjenje s strani koalicij, strank in drugih nepooblaščenih posameznikov in skupin. "Gre za politiko, ki krepi neodvisnost, a tudi odgovornost agencije," je dodal premier.

V zvezi z vplivom, ki naj bi ga na agencijo imel finančni minister Franci Križanič, je Pahor dejal, da je AUKN neodvisen in da je tako "sam odgovoren, če si dovoli vplivati ali če o pritiskih ne obvesti pristojnih organov".

Agencija je v odgovoru medijem zapisala, da je gospodarska kriza pokazala, da nekateri nadzorni sveti niso izvajali učinkovitega nadzora, zato bo agencija poskrbela za takšne nadzorne svete, v katerih bodo delali člani z ne le strokovno, ampak tudi osebno in etično integriteto.

AUKN ne more, zato naj ukrepajo nadzorniki Darsa.

.

AUKN se je odzval tudi na poziv Računskega sodišča k razrešitvi uprave Darsa in med drugim zapisal, da v zvezi s postopkom ni zakonski zavezanec za ukrepanje, da pa bodo ugotovitve Računskega sodišča veljale za "eno od pomembnih usmeritev za vrednotenje dela" Darsovih nadzornikov. AUKN bo pri upravljanju državnih podjetij odgovorno spremljal vse postopke, ki jih bo v zvezi s temi podjetji vodilo Računsko sodišče. Zapisali so še, "da bi šlo za kršitev dobre korporativne prakse v primeru pričakovanja, da bi AUKN morebitne novo imenovane člane NS zavezoval k razrešitvi uprave. V skladu z določilom 70. točke Kodeksa upravljanja državnih družb je namreč le nadzorni svet pooblaščen za odločanje o imenovanju in razreševanju uprave in zato nosi vso odgovornost. Agencija pričakuje od nadzornega sveta DARS, d. d., da ponovno skrbno prouči vse vidike poziva Računskega sodišča."

Radić: Hoja po robu in čez zakon o gospodarskih družbah
Ministrica Darja Radić se ne strinja, saj meni, da AUKN ne ravna v skladu s kodeksom in hodi "po robu ali včasih kar malo čez zakon o gospodarskih družbah kar zadeva pristojnosti". Očita ji tudi omejevanje pristojnih nadzornih svetov in spuščanje v vsakodnevne odločitve nekaterih podjetij.

Komentirala je tudi menjave nadzornikov in dejala, da "človek ne ve več, kaj bi si mislil drugega kot to, da je spet zadaj ena interesna skupina ljudi, ki si z umikom čisto konkretnih oseb, ki ne delajo po volji nekoga, želi kupiti neke pozicije in upravljati premoženje države mimo lastnika". Dodala je, da je sprožila ustrezne postopke in računsko sodišče zaprosila, naj preveri pravilnost izvedbe postopka v primeru prisiljevanja podjetij, da so kupovale delnice NKBM.

AUKN je neodvisen in tako sam odgovoren, če si dovoli vplivati ali če o pritiskih ne obvesti pristojnih organov.

Borut Pahor, premier