Borut Pahor pravi, da je na ta scenarij opozarjal. Foto: BoBo
Borut Pahor pravi, da je na ta scenarij opozarjal. Foto: BoBo
Znižanje bonitetne ocene

Pahor je ob robu vrha vzhodnega partnerstva v Varšavi v zvezi s padcem bonitetne ocene Slovenije izrazil obžalovanje, da se zdaj uresničuje to, kar je napovedal v kampanji pred referendumom o pokojninski reformi.

"Takrat sem ljudi, ki so se udeležili referenduma, opozoril, da bo zavrnitev pokojninske reforme definitivno signal, da je reformna sposobnost države šibka in da bo to vplivalo na bonitetno oceno tako države kot bank," je dejal.

Premier je še dejal, da bomo spoznali, da "diskusija o reformah, ki sem jo poskušal voditi kot predsednik vlade, ni bila diskusija, ki bi jo lahko sprejeli ali ne, ampak je bila neizogibna". Ob tem je ponovil, da ni alternative reformni politiki, tudi če bodo ljudje na volitvah zaupali vodenje države komu drugemu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Sesuvanje bonitetnih ocen
Bonitetno oceno Slovenije je prejšnji petek najprej za eno stopnjo znižala bonitetna agencija Moody's, ob tem pa opozorila na morebitno nadaljnje znižanje bonitete. Nato je znižal tudi bonitetno oceno SID banke ter bonitetne ocene NLB-ja in Abanke Vipa.

V sredo pa je bonitetno oceno Slovenije prav tako za eno stopnjo znižala še agencija Fitch, dan pozneje pa še sedmim bankam – NLB-ju, NKBM-ju, Abanki Vipa, Gorenjski banki, Banki Celje, Probanki in Banki Koper.

Znižanje bonitetne ocene