Po Sloveniji je znižanj bonitetne ocene zadelo tudi komercialne banke. Foto: Reuters
Po Sloveniji je znižanj bonitetne ocene zadelo tudi komercialne banke. Foto: Reuters

Bonitetna hiša Moody's je znižala bonitetno oceno SID banke z Aa2 na Aa3, kar je sledilo istemu znižanju bonitetne ocene Slovenije. Ob tem tako kot za državo tudi za SID banko velja možnost nadaljnjega znižanja bonitetne ocene, je SID banka danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V SID banki so še pojasnili, da so v Moody'su spremembo utemeljili s tem, da je banka v stoodstotni lasti države in se zadolžuje z njenim jamstvom. Z Aa2 na Aa3 je znižala tudi bonitetno oceno njenih obveznic.
Ubežale niso niti komercialne banke
Bonitetna agencija je na svojih spletnih straneh objavila, da je znižala tudi bonitetni oceni obveznic NLB-ja in Abanke Vipa, in sicer za eno stopnjo, z Aa2 na Aa3. V NLB-ju so pojasnili, da jim je Moody's na ta način poslabšal bonitetno oceno obveznice s poroštvom države. Za vse banke pa znižanje bonitetne ocene pomeni dražje zadolževanje na mednarodnih posojilnih trgih.

Bonitetna hiša je danes napovedala še, da bo znova preverila bonitetne ocene SID banke, NLB-ja, Abanke Vipa in NKBM-ja. To bo storila takoj, ko bo znova ocenila boniteto države. V tokratni objavi je že izpostavila možnost znižanja ocene za nekatere finančne instrumente vseh treh omenjenih komercialnih bank.

Ranljivost slovenskega finančnega sektorja
Moody's je v sporočilu opozoril tudi, da je finančna kriza razkrila veliko ranljivost slovenskega finančnega sektorja, ki se odraža v poslabšanju kakovosti kapitala v bankah in njihovi veliki potrebi po svežem denarju.

Dodala je, da je zelo verjetno, da bodo te banke zaradi svoje izpostavljenosti korporativnemu sektorju imele še naprej izgube in da jih bo treba znova dokapitalizirati.