Po Pahorjevih besedah bo vlada namenila pozornost reševanju vsega, kar je v gospodarstvu zdravega, prav tako pa bodo poskrbeli tudi za vse, ki bodo izgubili službo. Foto: MMC RTV SLO
Po Pahorjevih besedah bo vlada namenila pozornost reševanju vsega, kar je v gospodarstvu zdravega, prav tako pa bodo poskrbeli tudi za vse, ki bodo izgubili službo. Foto: MMC RTV SLO

Začasno zaposlenim delavcem je potrebno povečati pravice glede na redno zaposlene.

Minister za delo Ivan Svetlik.
Vlada bo v sredo imenovala tudi 15-članski strateški gospodarski svet in se seznanila s pripravo ukrepov, ki jih oblikuje krizna skupina ministrov. Foto: MMC RTV SLO
V Linhartovi dvorani se je zbralo čez 500 gospodarstvenikov iz vseh pokrajin in dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO
Pahor z gospodarstveniki o krizi

Gospodarska zbornica Slovenije je v ljubljanskem Cankarjevem domu pripravila vrh slovenskega gospodarstva o ključnih problemih in aktualnih vprašanjih na tem področju, na katerega je povabila tudi predstavnike vlade. Pred polno Linhartovo dvorano so svoje predloge za ukrepanje predstavili premier Borut Pahor, finančni minister Franci Križanič, gospodarski minister Matej Lahovnik in minister za delo Ivan Svetlik, nato pa so sledila vprašanja.

Gospodarska zbornica s predlogi za premostitev krize
Predsednik Gospodarske zbornice Zdenko Pavček je uvodoma dejal, da je v tem trenutku nujno sodelovanje med socialnimi partnerji in vlado, prav tako pa je pomembna pomoč in spodbuda vlade. Temu je še dodal, da krizo lahko spremenimo sebi v prid kot priložnost za rast. Še posebej moramo tako iskati rešitve, ki so izrazito slovenske.

Generalni direktor zbornice Samo Hribar Milič pa je opozoril na vrsto nepotrebnih predpisov, ki dušijo slovensko gospodarstvo. Kot so tudi predstavili v predstavitveni brošurici, se v kratkoročno najbolj zavzemajo za povečanje kreditne aktivnosti in likvidnosti gospodarstva, pospešitev razpisov za črpanje sredstev Evropske unije iz strukturnih skladov ter razbremenitev gospodarstva za ohranitev delovnih mest.

Pahor: Pozornost namenjena reševanju zdravih podjetij
Med obema predstavnikoma zbornice pa je nastopil Pahor, ki je dejal, da potrebuje Slovenija novo razvojno paradigmo, katere vzvod mora biti v prestrukturiranju gospodarstva. Vlada bo tako v sredo imenovala tudi 15-članski strateški gospodarski svet in se seznanila s pripravo ukrepov, ki jih oblikuje krizna skupina ministrov.

Med ukrepi je Pahor izpostavil dokapitalizacijo SID banke, s katero bodo zagotovljena dodatna sredstva za povečanje investicijskih olajšav, povečanje investicijskih olajšav, pa tudi spodbujanje investicij v nove tehnološke projekte ter v infrastrukturo, prav tako pa tudi priprava varčevalnih ukrepov.

Še posebej veliko pozornosti pa bodo namenili v reševanje "zdravih podjetij," saj država ne bo spodbujala podjetij, kjer ni razvojnega potenciala. Bo pa poskbela za socialno varnost vseh tistih zaposlenih, ki bodo primorani izgubiti službo, prav tako pa bodo tudi povečali investicijske olajšave, s čemer naj bi zagotovili takojšen učinek.

3-odstotno znižanje prispevkov bo kril proračun
Kot je še razložil gospodarski minister Lahovnik, bodo vsaj za eno leto znižali prispevke podjetij v ZPIZ za 3 odstotke, razliko 300 milijonov evrov pa bo kril proračun. Prav tako bodo skrajšali plačilne roke države, s čimer želijo povečati likvidnost. Med dolgoročnimi ukrepi pa je izpostavil spodbujanje investicij. Tudi Lahovnik je opozoril, da bo recesija dolgotrajnejša in verjetno največja po 2. svetovni vojni.

Svetlik: Začasno zaposlenim povečati pravice
Minister za delo Ivan Svetlik pa je dodal, da je intenzivnost dela v Sloveniji med najvišjimi v EU-ju, zato ni potrebe njenem višanju, temveč urejanju obstoječega stanja. Tako je izpostavil odpravo administrativnih ovir za različne oblike zaposlitev, kot je na primer delo za krajši čas, prav tako pa je pomembno povečati pravice začasno zaposlenim glede na redno zaposlene.

Prav tako se mu zniževanje plač ne zdi pravilen izhod iz krize, saj že zdaj mnogi zaposleni drsijo pod prag revščine. Rešitve prej vidi v zmanjševanju obremenitev plač. V pripravi pa so tudi subvencije za delavce, katerih podjetja so primorana zaposlovati za krajši delovni čas.

Tekst in fotografije: Blaž Kosovel
blaz.kosovel@rtvslo.si

Začasno zaposlenim delavcem je potrebno povečati pravice glede na redno zaposlene.

Minister za delo Ivan Svetlik.
Pahor z gospodarstveniki o krizi