Pahor je s predsednikom vlade Marjanom Šarcem ta teden opravil dva pogovora in Šarec se je po njegovih besedah strinjal, da se zdaj opravi odločanje o novem guvernerju. Foto: BoBo
Pahor je s predsednikom vlade Marjanom Šarcem ta teden opravil dva pogovora in Šarec se je po njegovih besedah strinjal, da se zdaj opravi odločanje o novem guvernerju. Foto: BoBo
Pahor zagovarja Dolenca za guvernerja BS-ja

Ob robu dogodka Pozdrav ptic miru v Celju je predsednik republike Borut Pahor spomnil, da je bil Primož Dolenc na mesto viceguvernerja izvoljen pred dvema letoma, ima torej svež mandat in zaupanje prejšnjega sklica DZ-ja. Ugotovil je tudi, da zoper Dolenca ni bilo velikih očitkov glede njegove strokovnosti.

Za Pahorja je Dolenc odličen strokovnjak, ki vestno opravlja naloge viceguvernerja in namestnika guvernerja Banke Slovenije. Prepričan je, da bo v ponedeljek, ko bo Dolenc stopil pred medije in pojasnil svoja stališča, odpravil morebitne dvome pri tistih poslancih, ki se še niso odločili, ali bi ga podprli ali ne.

"Bolj se je postavilo vprašanje, ali bi kdo drug razen petih prijavljenih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije morda dobil potrebno večino v DZ-ju in bi zato odložil tokratno glasovanje. Enkrat sem že odložil imenovanje novega guvernerja. Ko je prejšnji guverner zapustil položaj, sem se z vodji poslanskih skupin v prejšnjem sklicu parlamenta dogovoril, da bom opravil javni poziv v času novega sklica DZ. 22. junija sem poslance opozoril, da teče čas za prijavo za guvernerja, ki se je iztekel sredi avgusta. Ta čas je potekel, ko je že nastajala nova vlada," je dejal Pahor.

Pojasnil je, da je s predsednikom vlade Marjanom Šarcem opravil dva pogovora in da se je Šarec strinjal, da se zdaj opravi odločanje o novem guvernerju.

Masten nima potrebne večine
Za Igorja Mastena, ki se je v javnosti pojavljal kot novo ime, prav tako ni bilo potrebne večine. Če bi imel potrebno večino, bi ga bil pripravljen predlagati za guvernerja, pravi Pahor. Ne verjame, da bi Masten imel potrebno večino na naslednjem pozivu za guvernerja, če bi zdaj odločanje preložil.

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije se bo javnosti predstavil v ponedeljek v predsedniški palači. Predstavitev bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Državni zbor o posameznem kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.

Meja bo kmalu določena, kot predvideva arbitraža
Pahor je spregovoril tudi o arbitraži in dejal, da bo prej ali slej meja med Slovenijo in Hrvaško določena tam, kjer jo je določilo arbitražno sodišče. Razume pa, da je hrvaški sabor sprejel odločitev, da arbitražne sodbe ne bo spoštoval, vendar je to odločitev, ki jo bo treba spremeniti.

Po Pahorjevih besedah mednarodno pravo velja, zato bo prej ali slej prišel trenutek, ko bosta Slovenija in Hrvaška v dialogu našli način, kako bo sabor to svojo odločitev najlažje spremenil. Spomnil je, da je pravna služba Evropske komisije povedala, da arbitraža zavezuje obe državi in da Hrvaška s tem, ko ne priznava arbitražne razsodbe, krši evropsko in mednarodno pravo.

Pahor zagovarja Dolenca za guvernerja BS-ja