Gospodarstvo
Borut Pahor, Marjan Šarec
Pahor je s predsednikom vlade Marjanom Šarcem ta teden opravil dva pogovora in Šarec se je po njegovih besedah strinjal, da se zdaj opravi odločanje o novem guvernerju. Foto: BoBo
VIDEO
Pahor zagovarja Dolenca z...

Dodaj v

Pahor: Zoper Dolenca ni bilo velikih očitkov glede njegove strokovnosti

Predsednik republike pojasnjuje izbor kandidata za guvernerja BS-ja
22. september 2018 ob 13:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Borut Pahor je Primoža Dolenca za guvernerja Banke Slovenije predlagal zaradi njegove strokovnosti. DZ je že pozval, naj premisli o njegovem predlogu in podpre Dolenca, ki opravlja nalogo viceguvernerja Banke Slovenije in namestnika guvernerja.

Ob robu dogodka Pozdrav ptic miru v Celju je predsednik republike Borut Pahor spomnil, da je bil Primož Dolenc na mesto viceguvernerja izvoljen pred dvema letoma, ima torej svež mandat in zaupanje prejšnjega sklica DZ-ja. Ugotovil je tudi, da zoper Dolenca ni bilo velikih očitkov glede njegove strokovnosti.

Za Pahorja je Dolenc odličen strokovnjak, ki vestno opravlja naloge viceguvernerja in namestnika guvernerja Banke Slovenije. Prepričan je, da bo v ponedeljek, ko bo Dolenc stopil pred medije in pojasnil svoja stališča, odpravil morebitne dvome pri tistih poslancih, ki se še niso odločili, ali bi ga podprli ali ne.

"Bolj se je postavilo vprašanje, ali bi kdo drug razen petih prijavljenih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije morda dobil potrebno večino v DZ-ju in bi zato odložil tokratno glasovanje. Enkrat sem že odložil imenovanje novega guvernerja. Ko je prejšnji guverner zapustil položaj, sem se z vodji poslanskih skupin v prejšnjem sklicu parlamenta dogovoril, da bom opravil javni poziv v času novega sklica DZ. 22. junija sem poslance opozoril, da teče čas za prijavo za guvernerja, ki se je iztekel sredi avgusta. Ta čas je potekel, ko je že nastajala nova vlada," je dejal Pahor.

Pojasnil je, da je s predsednikom vlade Marjanom Šarcem opravil dva pogovora in da se je Šarec strinjal, da se zdaj opravi odločanje o novem guvernerju.

Masten nima potrebne večine
Za Igorja Mastena, ki se je v javnosti pojavljal kot novo ime, prav tako ni bilo potrebne večine. Če bi imel potrebno večino, bi ga bil pripravljen predlagati za guvernerja, pravi Pahor. Ne verjame, da bi Masten imel potrebno večino na naslednjem pozivu za guvernerja, če bi zdaj odločanje preložil.

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije se bo javnosti predstavil v ponedeljek v predsedniški palači. Predstavitev bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Državni zbor o posameznem kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.

Meja bo kmalu določena, kot predvideva arbitraža
Pahor je spregovoril tudi o arbitraži in dejal, da bo prej ali slej meja med Slovenijo in Hrvaško določena tam, kjer jo je določilo arbitražno sodišče. Razume pa, da je hrvaški sabor sprejel odločitev, da arbitražne sodbe ne bo spoštoval, vendar je to odločitev, ki jo bo treba spremeniti.

Po Pahorjevih besedah mednarodno pravo velja, zato bo prej ali slej prišel trenutek, ko bosta Slovenija in Hrvaška v dialogu našli način, kako bo sabor to svojo odločitev najlažje spremenil. Spomnil je, da je pravna služba Evropske komisije povedala, da arbitraža zavezuje obe državi in da Hrvaška s tem, ko ne priznava arbitražne razsodbe, krši evropsko in mednarodno pravo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
lojal
# 22.09.2018 ob 14:22
Borči vse ve, ker je precednik. On je kandidate že precedil.
Noriški Princ
# 22.09.2018 ob 14:56
Pahor kot iz drugega planeta ima smisel samo za selfije
runcajz
# 22.09.2018 ob 17:32
@ Kozi03

Ker je za Jazbeca takrat ,ko je kandidiral za guvernerja ,navijal že znani "strokovnjak in ekonomist" Masten, izredno "uspešen" član NO v NLB in sedaj že nekoliko bolj umirjen komentator bi človek pričakoval od predsednika Republike, da ga sploh ne bi omenjal med kandidati. To toliko bolj, ker se je Jazbec pokazal kot pravi jazbec ,ki jo je pobrisal v tujino , potem, ko je pobasal odpravnino v višini 75.000€ !

Sedaj, pa predlaga tudi akademskega kljukca koprske univerze Dolenca o katerem gre glas, da " Nenavadna pa zato, ker je bil Primož Dolenc, danes zaposlen na Fakulteti za management v Kopru, kjer je nosilec predmetov s področja financ, zaradi spornih finančnih transakcij junija 2006 razrešen kot izvršni direktor za finance v Intereuropi, odstavil pa ga je tedanji predsednik uprave Andrej Lovšin, ki mu danes sodijo zaradi zavoženih milijonskih poslov Intereurope v Rusiji." Verjetno je mislil Borut na to , da ni "velikih očitkov "na račun njegove strokovnosti razen tega, da je bil nespreten in so ga zalotili s prsti v marmeladi !

Na vse ostale očitke o strokovnosti se pa Borut tudi ne spozna, saj ima bolj malo znanja o financah, pa njegove svetovalke tudi, z izjemo morda Ernesta Petriča, ki ima nos za denarce.

Se potem čudite, da trepeta za potrditev v DZ !
m72
# 22.09.2018 ob 20:15
Drugih pa kot da ni. Pa je menda med kandidati tudi bivša viceguvernerka, za katero pravijo tisti, ki se res spoznajo na zadeve, da je zelo strokovna in na mestu.
runcajz
# 22.09.2018 ob 17:14
Pahor modruje in pravi : " Ugotovil je tudi, da zoper Dolenca ni bilo velikih očitkov glede njegove strokovnosti."!

NI bilo velikih očitkov ? Bili pa so manjši ,kaj ne?! In kateri očitki so to bili ? Oziroma kakšni so veliki očitki, da bi jih tako ocenil naš vrli Borut ? In če v torek ne bo prepričal na predstavitvi, kaj pa potem, Borči ?

Če upoštevamo dejstvo, da je Borut že nekajkrat dokazal veliko mero sposobnosti za izbiro primernih kandidatov za posamezne funkcije, na primer Štefanec za PKK , ni dvomiti, da bo tudi tokrat "usekal" mimo !
opat
# 22.09.2018 ob 16:18
Lepo bi bilo če bi g. Pahor argumentiral njegovo *strokovnost*. Žal besede niso dovolj. Njegove izkušnje in strokovnost naj bodo transtparentne!
Plavix
# 22.09.2018 ob 16:01
..ta prava dva sta na fotografiji. Ne vem, a gledam nek trashy reality show... al je to realnost. Naj me nekdo uščipne, da se zbudim iz te more! Al pa zbežim v Bulgarijo!
Springbok
# 22.09.2018 ob 15:57
Problem je, da so pričakovanja, ki jih ima domača javnost od guvernerja BS neskladna z zahtevami, ki čakajo na guvernrja kot člana Sveta ECB.

Za domače potrebe mora znati nadzirati banke, poročati drugm oragnom v primeru zaznanih nepravilnosti in reševati bančne krize. Ta znanja Dolenc kot strokovnjak na področju računovodstva, financ in poslovnega bančništva, nedvomno ima.

Vprašanje pa je, kako se spozna na makorekonomijo, monterano politko in koliko razume globalne izzive, kot jih prinašajo mednsrodni finančni trgi in npr. vpliv trgovinskih vojn nanje. Ne gre pozabiti: kot guverner BS je po funkciji član Sveta ECB, torej soodloča denarno politko druge najoblj razširjene denarne enote, saj je euro tudi globalna rezervna valuta.
K_ris
# 22.09.2018 ob 14:48
@Kozi03

Naj te popravim. Dolenc je strokovnjak na področju financ in bančništva, kakšnih posebnih referenc na področju monetarne politike pa nima.
bm1950
# 22.09.2018 ob 19:35

lojal
# 22.09.2018 ob 14:27
Če Dolenc ni vsaj blizu SDS, je slab kandidat. Z denarjem bi znal edino veliki vodja.

Je to sarkazem?
V_n_u_k
# 22.09.2018 ob 14:42
Članek govori o g.Dolencu, zato bi bilo zaželjeno, da se piše samo o njem in o predsedniku države, ki ga predlaga . Stranke nimajo niti pravice odrekat vsaj teh nekaj pravic, ki jih ima predsednik Pahor . Zaželjeno bi bilo, da bi imel še več pravic, kot mu po sedanji stari ustavi pripada .
ivod
# 22.09.2018 ob 13:55
... ko bosta Slovenija in Hrvaška v dialogu našli način, kako bo sabor to svojo odločitev najlažje spremenil ... "
... ali povedano drugače : s sosedi se bo potrebno še kaj pomeniti :)
AMFIBIJA
# 22.09.2018 ob 14:44
Borka Pohar

KATERI DAN

Le kateri da je zopet danes?
Prvi ni, aprilsko je le vreme,
a visi nad nami kakor breme
kup nesmilov, avtor njih ni Janez.

Niti Marjan niti kakšen Jože,
avtorica Barbka je proslula,
ki jih toliko je spet nasula,
kot da zopet bi sadila rože.

Barbka strokovnjak je brez pardona,
tudi če drugače stroka pravi,
stvar ti uredi, tako popravi,
treba da pravil ni ne zakona.

Arbitrarno Barbka vse rešuje
že od nekdaj, saj potem je znana,
še v tragediji je nasmejana,
svet realni ji deluje tuje.

Silno zdi se Barbka ta mi znana
vedno, ne le prvega aprila,
sama se prav hitro je razkrila,
da je vendar Borat s Kazahstana.
galoper
# 22.09.2018 ob 14:42
Izgleda kot bi vajenec preverjal mojstra.pri delu? Sicer bi razlikoval Z/N
Kozi03
# 22.09.2018 ob 14:18
Redki so ekonomisti, ki so strokovnjaki na področju monetarne politike, kar pa sta Jazbec in Dolenc, tako da je Dolenc pravilna izbira za naslednika.
Haso
# 22.09.2018 ob 14:41
Pahor edini normalen predsednik.
lojal
# 22.09.2018 ob 14:27
Če Dolenc ni vsaj blizu SDS, je slab kandidat. Z denarjem bi znal edino veliki vodja.
Kazalo