Dow Jones je za hip padel na 9.990 točk. Foto: Reuters
Dow Jones je za hip padel na 9.990 točk. Foto: Reuters

Uro in pol pred zaprtjem je bil Dow Jones za okrog devet odstotkov oziroma skoraj 1.000 točk "pod gladino", njegova vrednost pa je padla pod 10 tisoč točk. Toda sledil je silovit odboj in Dow je spet splezal prek 10.500 točk ter končal pri 10.520 točkah, s čimer je bila izguba "le" 3,2-odstotna.

Po zaprtju newyorške borze (ob 22. uri po našem času) pa se je izvedelo, da je bilo za skorajšnje sesutje kriva napaka pri trgovanju, ki jo je zagrešilo eno večjih podjetij, poroča tiskovna agencija Reuters. Za zdaj uradnih potrdil še ni, Nasdaq je le sporočil, da preiskujejo potencialno napačno transakcijo.

Kot zloglasnega septembra 2008 ...
Tako volatilnega dneva že zlepa ni bilo in pojavlja se bojazen, da gledamo reprizo dogodkov jeseni 2008, ko je bankrot investicijske banke Lehman Brother povzročil panične razprodaje na delniških trgih in najhujšo recesijo po veliki depresiji. Največji enodnevni točkovni padec je Dow Jones doživel 29. septembra leta 2008, ko je izgubil 777 točk.

Biku dokončno "odklenkalo"
Aprila so najpomembnejši svetovni delniški indeksi zaradi spodbudnih četrtletnih poslovnih rezultatov največjih korporacij dosegli najvišje vrednosti v zadnjem letu in pol, nato pa zaradi grške dolžniške krize začeli izgubljati, vendar take panike, kot je na newyorškem borznem parketu opazna danes, niti najmanj ni bilo.

Varno zatočišče: zlato in obveznice
Tektonski premiki so tudi na valutnih in surovinskih trgih. Cena evra je le še 1,26 dolarja, lahka nafta, ki je bila še na začetku tedna nad 86 dolarji, pa je zdrsnila pod 75 dolarjev. Zlato se je znova izkazalo kot varno zatočišče (rast nad 1.200 dolarjev, kar je v evrih nov zgodovinski vrh), prav tako ameriške državne obveznice.