Foto:
Foto:

Vlada Kajmanskih otokov je že uvedla preiskavo, finančna policija pa je začela preiskovati prostore družbe v Collecchiu in Milanu. Delnice Parmalata so bile v petek popoldne čisto na dnu, pri vrednosti 0,30 evra za delnico. To je pol manj kot nekaj ur prej in več kot 30-krat manj kakor pred dobrim tednom.

Bank of America je sporočila, da dokument o pologu denarja na račun družbe Bonlat ni avtentičen, kar pomeni, da račun sploh ne obstaja.

Padle tudi delnice bank
Padle so tudi vrednosti delnic pomembnejših bank, ki so imele opraviti s podjetjem. Capitalia, Intesa, Bnl, SanPaolo IMI in še nekatere italijanske banke so v dveh urah izgubile od štiri do osem odstotkov vrednosti. Lastniki obveznic Parmalata v Veliki Britaniji in v ZDA so nemudoma zahtevali izplačilo dveh milijard dolarjev. S Parmalatom se utegne hitro potopiti tudi nekoč donosni nogometni klub Parma.

Zaradi škandala, ki ga londonski Financial Times primerja s potopom ameriškega Enrona, se je oglasil tudi italijanski premier Silvio Berlusconi. Zagotovil je, da bo italijanska vlada preprečila morebitno ponovitev tovrstne zgodbe v katerem drugem podjetju, najprej pa poskusila rešiti delovna mesta več kot 35 tisoč zaposlenih.