PBS je zaprl tiste osebne račune, na katerih je vsaj 20.000 evrov blokad in za katere
PBS je zaprl tiste osebne račune, na katerih je vsaj 20.000 evrov blokad in za katere "dolgoročno ne more pričakovati njihovega poplačila zaradi prenizkih prilivov ali pa teh sploh ni, povzročajo pa stroške obdelave in spremljave podatkov ter dodatnega zaposlovanja". Foto: Mojca Dumančič

Naknadno je banka tistim imetnikom, ki jim je osebni račun tudi zaprla, poslala obvestilo, da je račun zaprt. Vsi dopisi so bili poslani na zadnje naslove, ki so jih komitenti sporočili banki.

PBS

V Poštni banki Slovenije (PBS) pravijo, da banka ni zapirala osebnih računov vsem prejemnikom socialne denarne pomoči, ampak le tiste z omenjenimi blokadami. Avgusta je banka tako zaprla 69 računov, imetnike pa, kot so poudarili na PBS-ju, "pravočasno obvestili o nameri zapiranja računov". Dodali so, da večina ni imela težav.

Avgusta zaprli 69 računov
Kot so še pojasnili, je banka imetnike o nameravanem zapiranju osebnih računov začela obveščati aprila. Delež imetnikov zamrznjenih osebnih računov je po navedbah PBS-ja 16 odstotkov vseh osebnih računov, od tega je banka dopise o nameri zapiranja računa poslala 2,7 odstotka imetnikom računov.

Po navedbah PBS-ja je banka v avgustu zaprla 69 računov prejemnikov socialnih denarnih pomoči, stanujočih na celotnem območju Slovenije.

"Naknadno je banka tistim imetnikom, ki jim je osebni račun tudi zaprla, poslala obvestilo, da je račun zaprt. Vsi dopisi so bili poslani na zadnje naslove, ki so jih komitenti sporočili banki," so zapisali v banki.

Ni pričakovati poplačila
PBS je zaprl tiste osebne račune, na katerih je vsaj 20.000 evrov blokad in za katere "dolgoročno ne more pričakovati njihovega poplačila zaradi prenizkih prilivov ali pa teh sploh ni, povzročajo pa stroške obdelave in spremljave podatkov ter dodatnega zaposlovanja".

Poudarjajo, da banka na zaprte osebne račune 21. avgusta ni prejela nobenega priliva socialne denarne pomoči in da zapiranje računov ni razlog, da prejemniki socialne denarne pomoči niso prejeli.

Opozarjajo, da večina imetnikov osebnih računov z obvestili in napotki za nadaljnje ravnanje ni imela težav ter da so razloge banke sprejeli z razumevanjem. Na banko se je po prejemu dopisov obrnilo tudi nekaj imetnikov osebnih računov, ki jim banka osebnega računa ni zaprla oz. je skupaj z njimi poiskala ustrezne rešitve.
Iskanje skupnih rešitev
Poudarjajo še, da je PBS "s komitenti vedno pripravljen poiskati ustrezne rešitve za njihovo finančno poslovanje, še posebej s prejemniki socialne pomoči". Rešitve so bile različne - od rednih zaposlitev do pričakovanja prilivov za poplačilo obveznosti ipd.

Nekateri prejemniki socialne denarne pomoči, ki jo prejemajo na račun pri PBS-ju, so namreč v četrtek ostali praznih rok, ker jim je banka zaprla osebne račune. V banki se sklicujejo na "politiko racionalizacije procesov" in trdijo, da so komitente o nameravanem zaprtju računov obvestili dva meseca prej.

Naknadno je banka tistim imetnikom, ki jim je osebni račun tudi zaprla, poslala obvestilo, da je račun zaprt. Vsi dopisi so bili poslani na zadnje naslove, ki so jih komitenti sporočili banki.

PBS