Peko je bil nekdaj ponos tržiškega gospodarstva, zdaj pa ne najde poti iz krize. Foto: MMC RTV SLO
Peko je bil nekdaj ponos tržiškega gospodarstva, zdaj pa ne najde poti iz krize. Foto: MMC RTV SLO

Novi predsednik uprave Tadej Jurkovič pravi, da do konca meseca krvavo potrebujejo 750.000 evrov posojila. Naročenih imajo 45.000 parov čevljev, a nimajo denarja za njihovo izdelavo. "To posojilo potrebujemo za kolekcijo jesen-zima. Za veleprodajo v Nemčiji, Veliki Britaniji, Švici, Rusiji in jugovzhodni Evropi," je pojasnil.

Novo vodstvo je že potrkalo na vrata Gorenjske banke, kjer so jim pogojno odobrili 300.000 evrov posojila, če bo prav toliko primaknil tudi NLB. A v največji državni banki od novega vodstva pričakujejo dopolnitev programa prestrukturiranja, ki jo morajo pripraviti v enem tednu.

"Za zagotovitev teh sredstev pa pričakujejo tržno strategijo za stabilno poslovanje Peka v prihodnosti," je Jurkovič razložil pričakovanja banke.

V prvi polovici leta je Peko pridelal milijon evrov izgube, največ zaradi odprodaje starih zalog in odpravnin zaposlenim. A kljub temu gospodarski minister Zdravko Počivalšek verjame, da ima Peko zdravo jedro, zato je obe banki pozval, naj čim prej sporočita, ali bosta Peku odobrili denar.

"Kljub temu, da znesek ni velik, banke potrebujejo neki verodostojen program in upravo, ki bo za tem stala. Verjamem, da smo do teh pogojev zdaj prišli, tako da bodo banke relativno hitro sprejele odločitev," je ocenil minister.

Če 13 milijonov evrov ni pomagalo, ali jih bo 750.000?
Glede na to, da je Peko do zdaj že prejel 13 milijonov evrov državne pomoči in da se v poslovanju ni nič spremenilo, so dvomi ekonomistov o ponovni odobritvi posojila upravičeni. Sprašujejo se, ali bomo ponavljali napake in oživljali podjetja z nizko dodano vrednostjo.

"Menim, da je treba podpreti vsa zdrava gospodarstva jedra, ki ohranjajo delovna mesta. Najlažje je zapreti, ampak je treba vedeti, da so delovna mesta, če jih enkrat zapreš, za ta del Slovenije večno izgubljena," je še posvaril Počivalšek.

Novo vodstvo Peka ima sicer dolgoročni načrt. Nameravajo začeti izdelovati čevlje za mlajše generacije, k sodelovanju želijo privabiti mlade oblikovalce in spremeniti videz trgovin.