Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Ukrepe bomo pokomentirali, ko se bomo z njimi po objavi v Uradnem listu celostno seznanili," so za Slovensko tiskovno agencijo navedli v Petrolu.

Sorodna novica Marže zunaj avtocest bodo regulirane, na avtocestah sproščene. Cene na ravni 1,8 evra na liter.

V OMV-ju Slovenija pa so zagotovili, da so vseskozi zavezani k doslednemu spoštovanju veljavnih odlokov in ukrepov. "Trenutno čakamo na uradno objavo uredbe, na podlagi katere bomo lahko razumeli, kakšni so njeni učinki na poslovanje naše družbe," so zapisali.

V Petrolu sicer odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene, ki velja od 11. maja, v veljavi pa je bil tudi od sredine marca do konca aprila, pozdravljajo. Kot pravijo, je zdaj veljaven ukrep namreč nesorazmeren in zanje nevzdržen. "Obremenjuje le trgovce z naftnimi derivati, ki smo gorivo primorani prodajati pod nabavnimi stroški, z vsakim prodanim litrom pa ustvarjamo izgube," so poudarili.

Sorodna novica Golob: Ljudem bomo pokazali, kje so cene za košarico nizke in kje so marže astronomske

Golob: Popolna regulacija je nevzdržna

Popolna regulacija cen naftnih derivatov se zdi nevzdržna tudi premierju Robertu Golobu, ki je v sredo predstavil ukrep delne regulacije, ki bo začel veljati v torek, 21. junija. Kot je dejal, na gospodarskem ministrstvu namreč zaradi trenutno veljavne ureditve dobivajo zahtevke trgovcev po povračilu nastale škode v vrednosti več milijonov ali celo več kot sto milijonov evrov.

Kdo bo plačal škodo

Petrol je na podlagi zakona o nadzoru cen, ki nalaga državi obveznost povrnitve škode in izgubljenega dobička zaradi omejevanja cen pogonskih goriv, vladi oddal zahtevek za obdobje med 15. marcem in 30. aprilom v vrednosti 51,3 milijona evrov. Primerljiva škoda je nastajala tudi od 11. maja dalje, poudarjajo v družbi.

Po Golobovih besedah je usmeritev vlade, da se ti zahtevki zavrnejo kot neustrezni. A zavrnitev zahtevka za Petrol ni sprejemljiva, poudarjajo. "O nadaljnjih korakih glede tega se bomo odločali, ko se bomo seznanili z argumentacijo zavrnitev, to bo predvidoma v prihodnjih dneh," so še navedli v družbi.

V OMV-ju Slovenija pa, kot pravijo, glede plačila nadomestila za nastalo škodo v času trajanja uredbe o določitvi cen določenih naftnih derivatov nimajo od pristojnih ministrstev še nobene povratne informacije. "Skladno z napovedanim pričakujemo od vlade vabilo na uskladitveni sestanek. Do zdaj vabila še nismo prejeli," so zapisali v družbi.

Kaj je dejansko sprejela vlada

Vlada je v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene popolnoma sprostila. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji podobne kot na Hrvaškem, a nižje kot v Avstriji in Italiji. Za 95-oktanski bencin bi to lahko, glede na cene na borzah v torek, zunaj avtocest pomenilo nekaj nad 1,70 evra za liter, na avtocestah pa tudi do 20 odstotkov več.