Ultra lahka letala Pipistrela so znana po vsem svetu. Foto: MMC RTV SLO
Ultra lahka letala Pipistrela so znana po vsem svetu. Foto: MMC RTV SLO

Na tekmovanje za eno najprestižnejših nazivov v Evropi se je Pipistrel prijavil, potem ko so družbo na tekmovanje opozorili iz fundacije, ki podeljuje priznanja. Prijavilo se je preko 15.000 različno velikih podjetij iz različnih panog in vseh držav članic EU. Izmed vseh prijavljenih je nato 51 sodnikov ocenjevalcev izbralo 395 tistih podjetij, ki so se uvrstila v nadaljnje tekmovanje. Nagrade so letos podeljevali v desetih kategorijah, Pipistrel pa je dobil nagrado za najbolj inovativno podjetje.

V vsaki kategoriji so nato izbrali deset prejemnikov častnega traku ter med njimi kasneje izbrali zmagovalce. Še pred današnjo razglasitvijo najboljših so morala izbrana podjetja posebni komisiji v Londonu predstaviti svoje dosežke.

Ciljali tudi na okoljsko priznanje
Pipistrel je bil nominiran v dveh kategorijah, poleg inovativnosti so se potegovali tudi za najbolj okoljsko zavedno podjetje. Komisija pa jih je po londonskemu zagovoru nagovorila, naj se posvetijo predvsem nominaciji na področju inovativnosti.

Kot je takoj po podelitvi povedal solastnik in direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol, mu ta nagrada pomeni največ od vseh doslej prejetih priznanj, saj je podjetja ocenjevala 51-članska neodvisna komisija strokovnjakov iz različnih držav, na katero je nemogoče vplivati. "Veseli me, da smo kot prvo slovensko podjetje dobili to nagrado in tako ponesli tudi ime naše države v svet," je še povedal Boscarol.