Pipistrel bi na Kitajskem lahko na leto izdelal več kot 500 ultralahkih letal. Foto: BoBo
Pipistrel bi na Kitajskem lahko na leto izdelal več kot 500 ultralahkih letal. Foto: BoBo

V ajdovskem podjetju Pipistrel so že ob podpisu dogovora o dolgoročnem sodelovanju s kitajsko družbo Sino Group pred dobrim letom dni povedali, da bodo v skupnem podjetju na Kitajskem lahko na leto izdelali več kot 500 ultralahkih letal. Partnerja vidita ugodnosti predvsem v razvoju t. i. zelenega letalskega prometa.

Hkrati so podpisali tudi sporazum z mestom Jurong za gradnjo letalskega centra, je potrdil direktor in solastnik Pipistrela Ivo Boscarol.

V okviru 350 milijonov evrov vrednega sedemletnega projekta nameravajo na Kitajskem zgraditi več proizvodnih obratov za proizvodnjo Pipistrelovih letal. Izdelovali bodo električna ultra lahka letala in hibridna letala znamke Panthera, je novembra lani povedal Boscarol.

Boscarol je za Radio Slovenija povedal, da bodo v novem kitajskem podjetju izdelovali letala za kitajski trg in še 11 bližnjih trgov. Pipistrel bo imel v njem 51-odstotni delež, njegov kitajski partner pa 49-odstotnega. Ta bo zagotovil tudi kapitalski vložek, ki je potreben za gradnjo celotnega projekta.