Priporočila, naj v podjetjih znižajo regrese, je poslala tudi agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Foto: BoBo
Priporočila, naj v podjetjih znižajo regrese, je poslala tudi agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Foto: BoBo

Po Pirnatovih besedah je regres letna pravica, ki jo delavec pridobi s pravico do letnega dopusta, kar pomeni, da delodajalec sredi leta vanjo ne more posegati. Predlagane spremembe zakona v omenjeno pravico posegajo za nazaj, kar je kršitev ustave, ki prepoveduje veljavo predpisov za nazaj, pravi.

Lahko pa vlada sklene, da se izplačilo regresa v javni upravi prestavi za en mesec, saj zakonodaja omogoča takšen zamik.

Ukrep, dokler ne bo višja gospodarska rast
Vlada je sicer 5. aprila v DZ vložila predlog sprememb zakona o dodatnih intervencijskih ukrepih za leto 2012, s katerim predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Prav tako spremembe določajo, da regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, ne sme preseči 763 evrov bruto ali 584 evrov neto. Predlagani ukrep bi veljal, dokler gospodarska rast ne bo presegla 2,5 odstotka.

V družbah izpostavljajo kolektivne pogodbe
V Zavarovalnici Triglav bodo po poročanju TV Slovenija predlog vlade o omejitvi višine regresa spoštovali. V Telekomu Slovenije pravijo, da bi znižanje zahtevalo spremembo kolektivne pogodbe ali pa aneks k pogodbi, o tem pa se za zdaj še niso odločili. V sindikatu bančnih delavcev bodo takšni odločitvi nasprotovali. V Novi Ljubljanski banki so sicer lani prejeli 1.565 evrov bruto regresa, in to v času, ko so morali davkoplačevalci banko dokapitalizirati.

V Elektro Ljubljana pa se po besedah predsednika uprave Andreja Ribiča s sindikati še pogajajo o višini letošnjega regresa, ki je določena po kolektivni pogodbi. "Priporočila lastnika so lahko priporočila, nadzorni svet in uprava morata delati po zakonu o gospodarskih družbah, spoštovati morata kolektivno pogodbo in te ne moreš kar odpraviti," je dodal prvi nadzornik Andrej Šušteršič.

V Petrolu pa bodo z regresom pohiteli. Po poročanju časopisa Dnevnik si ga bodo izplačali že danes, in sicer 900 evrov bruto, kar je enako kot pretekli dve leti.