V Pivovarni Laško Union ostajajo povezani z znamkama Zala in Sola, saj bodo še naprej odgovorni za njuno distribucijo v Slovenji. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
V Pivovarni Laško Union ostajajo povezani z znamkama Zala in Sola, saj bodo še naprej odgovorni za njuno distribucijo v Slovenji. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

"Naša odločitev za prodajo teh blagovnih znamk izhaja iz dejstva, da ima mestno središče Ljubljane omejene možnosti za nadaljnji dolgoročni razvoj in rast proizvodnje na trenutni lokaciji. Poleg tega naša strategija EverGreen narekuje osredotočanje na našo jedrno pivovarsko dejavnost in zmanjševanje naše kompleksnosti," je odločitev o prodaji v izjavi za javnost pojasnil glavni direktor Pivovarne Laško Union Zooullis Mina. Kot so dodali v podjetju, bodo z odsvojitvijo teh dveh blagovnih znamk poenostavila svoje poslovanje, kar jim bo omogočilo močnejše osredotočanje na zagotavljanje trajnostne rasti v pivovarstvu in distribuciji.

Pogodba vključuje prenos blagovnih znamk, licenčno proizvodnjo izdelkov obeh blagovnih znamk in distribucijo izdelkov od pivovarne. Zaključek transakcije bo sledil po izpolnitvi odložnih pogojev. Kupnine pogodbeni stranki ne razkrivata. "Družina Stanić je vodilna v distribuciji negaziranih brezalkoholnih pijač v Adria regiji in je že več let naša partnerica. Predana je dolgoročnemu razvoju obeh blagovnih znamk z zagotavljanjem nadaljnje odlične kakovosti izdelkov za kupce in potrošnike," je poudaril Mina.

V pivovarni so poudarili, da bodo "tudi zdaj z največjo skrbnostjo in v tesnem sodelovanju s socialnimi partnerji obravnavali vprašanja, ki zadevajo zaposlene". "To področje obravnavamo kot prioritetno," so dodali. Družina Stanić je sicer že več let njihov partner na področju distribucije in proizvodnje izdelkov blagovne znamke Sola v regiji Adria. "Posledično je predana dolgoročnemu razvoju obeh blagovnih znamk z zagotavljanjem nadaljnje odlične kakovosti izdelkov za kupce in potrošnike, kar ji bo omogočilo krepitev njenega položaja proizvajalca pijač," so prepričani v družbi, ki je od leta v lasti nizozemskega pivovarja Heineken.

Televizija POP TV je poročala, da bo ob prodaji brez dela ostalo 70 zaposlenih, nekaterim je ponujena selitev v Laško. "Po informacijah delodajalca naj bi brez dela ostalo 70 ljudi, to je proizvodnja in notranja logistika. Za nekatere je na voljo selitev v Laško in nagrada 8000 evrov, a le za tiste, ki jih bo podjetje potrebovalo," je za televizijo povedala predstavnica sindikata Union Alenka Sojer.

Sorodna novica Pivovarna Laško Union naj bi kmalu umaknila proizvodnjo iz Ljubljane

Mina: "Ljubljane ne nameravamo zapustiti"

V Pivovarni Laško Union, ki je v lastni nizozemskega Heinekena, po besedah Mine sicer ostajajo povezani z znamkama Zala in Sola, saj bodo še naprej odgovorni za njuno distribucijo v Sloveniji, proizvodnja izdelkov Sole in Zale vključno z vsemi podpornimi funkcijami se bo v Ljubljani nadaljevala najmanj do konca letošnjega septembra.

Glavni direktor Pivovarne Laško Union je ob tem zagotovil, da Ljubljane ne nameravajo zapustiti: "Ljubljana je vedno bila in bo za nas tudi v prihodnje ostala zibelka in dom naše blagovne znamke Union, zato bomo tudi v prihodnje prisotni na tej lokaciji." Glede morebitne prodaje lokacije v Ljubljani je Mina dejal, da pogovorov o tem za zdaj ne vodijo. "Naprej želimo v pogovore vključiti različne deležnike, vključno z lokalno skupnostjo, Mestno občino Ljubljana in stroko, ki bodo pokazali interes za prihodnji razvoj ljubljanske lokacije," je dejal.

Napovedal je tudi, da bodo še naprej investirali v poslovanje v Sloveniji. "Pripravili smo triletni naložbeni program v skupni višini več kot 30 milijonov evrov," je poudaril v izjavi za javnost in med večjimi naložbami omenil naložbo v podjetje Davidov hram, ki po njegovih besedah omogoča izboljšanje poti do trga in distribucijskih zmogljivosti. "Nadaljnje naložbe načrtujemo tudi za Pivovarno Laško, ki bo s tem postala ena večjih pivovarn Heinekena v regiji," je dodal.

Z marcem naj bi v Ljubljani prenehali polniti sode

Pivovarna Laško Union je sicer pred nekaj meseci napovedala selitev proizvodnje piva iz Ljubljane v Laško. Polnjenje steklenic že poteka izključno v Laškem, v začetku marca pa naj bi po poročanju časopisa Dnevnik v Ljubljani nehali polniti še sode.

Kot še navaja časopis, je zagrebško podjetje Stanić Beverages v lasti Svjetlana Stanića iz Bosne in Hercegovine. Osrednja dejavnost podjetja je proizvodnja sadnih sokov pod blagovno znamko Juicy, ki jo je Stanić pred približno desetimi leti prevzel od hrvaškega podjetja Jamnica v lasti Fortenove.

Prodaja blagovnih znamk Zala in Sola