Stavka v Primorju se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO
Stavka v Primorju se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO

Kot poudarjajo zaposleni v Primorju, ki danes stavkajo že šesti dan, bodo v obljube strateškega partnerja verjeli šele tedaj, ko bo denar za zaostale plače resnično nakazan na njihove bančne račune.

Čeprav je stavkovni odbor napovedal, da bodo, če plač ne bo, stavko zaostrili, pa so se odločili, da še malo počakajo. Član upravnega odbora Štefan Činč je namreč odpotoval v Srbijo, kjer bo skušal dobiti vsaj del denarja zanje. "Ker vidimo, da se trudijo rešiti podjetje, bomo počakali še kakšen dan in stavke ne bomo zaostrovali," je dejal vodja stavkovnega odbora v Primorju Damjan Volf.

O težavah, s katerimi se spopada še edino veliko slovensko gradbeno podjetje, pa je popoldne beseda tekla tudi na sestanku v Ljubljani. Na pobudo sindikatov Pergam, KS 90 Slovenije in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ter župana občine Ajdovščina Marjana Poljšaka so na sestanku skušali poiskati rešitev, zato so nanj povabili tudi predstavnike ministrstev za finance, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za infrastrukturo in prostor, ki pa na sestanek niso prišli.
Ameriški Peirpaolo Cerrani?
Ameriška investicijska družba Icon Capital Group je v petek sporočila, da je začela postopek za registracijo slovenskega podjetja Icon Capital Skupina. Pri Volksbanku Slovenija je ob tem odprla prehodni račun, na katerega naj bi bila iz ZDA nakazana dva milijona evrov za zaostale plače v Primorju.

Ob tem so zagotovili, da bodo sredstva po dospetju na račun v Sloveniji takoj nakazana na Cestno podjetje Gorica, ki je v 97-odstotni lasti Primorja, za zagotavljanje zaostalih plač in prispevkov delavcev Primorja.