"V Slovenijo nisem pripotoval kot turist, tukaj sem poslovno," pravi Frost. Foto: MMC RTV SLO
Primorje
Frost je zatrdil, da ga to, kar se je v preteklosti dogajalo s Primorjem, ne zanima. Ni pa želel povedati, kdaj (in kolikokrat do zdaj) se je nazadnje srečal z največjim lastnikom Dušanom Črnigojem. Foto: MMC RTV SLO

Patera pomaga našim zaposlenim pri skrbnih pregledih podjetij, v katera imamo interes vlagati.

Julian FGrost o povezavi z italijanskim podjetjem Patera
Primorje
Vodstvo Primorja je odstopilo. Foto: BoBo

Frost, predsednik in izvršni direktor družbe, je pojasnil, da je njihov sklad na Primorje "naletel" po naključju, ko so opravljali temeljit pregled poslovanja neke druge družbe.
Najprej so želeli s podjetjem sodelovati oz. vanj vložiti, ko pa so izvedeli, da je ajdovski gradbinec v finančnih težavah, so se srečali s predstavniki podjetja in izvedeli, da podjetje potrebuje finančno pomoč. Vendar ko je v ponedeljek Frost prišel v Slovenijo, je ugotovil, da Primorje potrebuje precej več od 400.000 evrov, kakor jim je bilo prvotno predstavljeno. "Pripravljeni smo vložiti še dodaten kapital, vendar pa bo za to treba zaključiti pregled poslovanja pa tudi pogovor z bankami, ki ga še ni bilo," je dejal.

Za začetek so v Primorje pripravljeni vložiti osnovna sredstva, ki jih podjetje potrebuje (denar za plače) - ne samo 400 tisočakov, ampak tudi od 1,5 do dveh milijonov, kolikor po ocenah sklada Icon Capital Primorje v resnici nujno potrebuje.

Denar je tukaj, vendar "bi bil nor, če bi ga nakazal brez pogodbe"
Icon Capital Group je sicer prek italijanskega podjetja Patera v ponedeljek Primorju že nakazal del sredstev, ki pa jih na računu Primorja še ni, zato delavci še vedno niso dobili zaostalih plač in od ponedeljka zjutraj stavkajo. "Denar je že tukaj. Vendar moramo najprej končati skrben pregled poslovanja in podpisati pogodbo o nameri," je zatrdil Frost in dodal: "Nor bi bil, če bi v podjetje vložil 400.000 evrov, kaj šele od 1,5 do dveh milijonov, brez podpisa ustrezne pogodbe."

Družbo so pripravljeni dokapitalizirati s 30 milijoni
Poslovnež je pojasnil, da trenutno opravljajo skrben pregled poslovanja, ko pa bodo opravili pogovore še z drugimi vpletenimi (zaposlenimi, sindikati, banke) - kar je njihov pogoj, da se v reševanje gradbinca sploh vpletejo -, pa bodo pripravljeni podjetje tudi dokapitalizirati s 30 milijoni evrov in s tem izplačati nekatere obstoječe lastnike. A le, če bo dogovor mogoče doseči, je dodal in poudaril, da jim je že zdaj jasno, da bo Primorje zelo verjetno potrebovalo še več kot le 30 milijonov. "Naš uvodni pregled je pokazal, da bi bilo podjetje mogoče rešiti, vendar, znova poudarjam, treba je počakati na rezultate skrbnega pregleda," je ob tem poudaril Frost.

Če se bodo na koncu spustili v sodelovanje s Primorjem, bo to potekalo v treh fazah, je pojasnil Frost - za prvo (nakazilo do dveh milijonov evrov za plače) je denar že odobren, druga faza procesa pa je formalni dogovor z bankami, upravo in drugimi lastniki o dokapitalizaciji. V tretji fazi bi njihov sklad Primorju z garancijami in krediti pomagal pri sklepanju novih poslov tako v Sloveniji kot v celotni jugovzhodnoevropski regiji, je obljubil.

"Verodostojnost mi daje dejstvo, da sem tukaj"
Frost sicer ni želel odgovarjati na vprašanja o finančnem stanju sklada, ki ga vodi, češ da gre za poslovne skrivnosti. Na pomisleke o verodostojnosti odločitve Icon Capital Groupa, da vloži denar v podjetje, ki je po številnih informacijah tik pred stečajem, pa je odgovoril, da verodostojnost njegovim načrtom daje dejstvo, da je tukaj: "V Slovenijo nisem pripotoval kot turist, tukaj sem poslovno." Ob tem je dodal še, da toliko denarja, kolikor ga je pripravljen vložiti, ne bi vlagal, če ne bi bil o svojih načrtih res prepričan.

Pri tem je poudaril, da bo, če gre Primorje na koncu res v stečaj, sam izgubil nekaj denarja, banke ga bodo precej več, predvsem pa bodo na slabšem delavci. Na koncu je zatrdil še: "V tem trenutku nimamo nobenega namena odpuščati delavcev Primorja."

Za Forsta odstop presenečenje
Dotaknil se je tudi dejstva, da sta po le tednu dni dopoldne s položaja odstopila člana upravnega odbora Primorja Darko Valenčič in član Sebastijan Trajkovski. Na ta položaj ju je skupaj s Štefanom Činčem - ta je danes na poti v tujini, zato ni znano, ali odstopa tudi on - 4. maja imenovala skupščina ajdovskega gradbinca. Frost je o odstopih dejal, da je to zanj presenečenje, in jima zaželel veliko uspeha pri nadaljnjem delu. Dodal je, da je že začel pogovore z nekim slovenskim menedžerjem, ki je neko podjetje že uspešno rešil iz težav, da bi ju nadomestil.

Odstopila, ker ni bilo konkretnih dogovorov
Valenčič in Trajkovski sta sicer po pisanju Financ v odstopni izjavi zapisala, da sta se za odstop odločila, ker kljub prizadevanjem ni bilo konkretnih in zavezujočih dogovorov s strateškim partnerjem. Poleg tega za svoje delo nista prejela plačila. Člani koordinacije sindikata v Primorju, ki so se od sedme zjutraj mudili med stavkajočimi delavci, so povedali, da so od Valenčiča zahtevali, da jim pojasni razloge za odstop.

"Ta njihov odstop potrjuje, da so bili poleg delavcev izigrani tudi v upravnem odboru, in je zato logično, da ne obvladujejo več dogajanja," je za STA pojasnil sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko Bojan Kramar. Ob tem Kramar še ni znal pojasniti, kakšne bodo nadaljnje poteze stavkovnega odbora, pač pa bo več znanega po današnjih sestankih.

Patera pomaga našim zaposlenim pri skrbnih pregledih podjetij, v katera imamo interes vlagati.

Julian FGrost o povezavi z italijanskim podjetjem Patera