Aneks k pogodbi razkriva neuspešne dogovore o znižanju prejemkov vodstva DUTB-ja. Foto:
Aneks k pogodbi razkriva neuspešne dogovore o znižanju prejemkov vodstva DUTB-ja. Foto:
DUTB, Tornbjorn Mansson
Plača vodstva DUTB-ja je še naprej neusklajena z vladnimi navodili. (Foto: Bobo)
pogodba aneks DUTB
Kot je razvidno iz pogodbe so plačo povišali za nazaj na 36.900 evrov.
Cerar bo zaradi DUTB-ja zahteval pojasnila

Aneksi pogodb vodstvenega kadra slabe banke razkrivajo izogibanje zgodnjim omejitvam, ki jih določa država. "De facto vzpostavljajo isto stanje, ki je v osnovni pogodbi," opozarja predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel.

Z znižanjem plače v aneksu februarja letos so Torbjornu Manssonu hkrati zvišali plačo za nazaj, in to iz 20.500 na 36.900 evrov bruto. Razliko naj bi mu za eno leto plačali v enem kosu za nazaj. Ob tem z dodatnim aneksom sicer nižajo plačo na 17 tisoč evrov bruto, vendar to znižanje ne velja za morebitno nagrajevanje, osnovo za bolniško in morebitno odpravnino.


Zaposlenim se "ne uspe dogovoriti"
Pogodbi še dveh izvršnih direktorjev razkrivata podobno. "Ker se zaposleni in DUTB še nista uspela dogovoriti glede implementacije Politike prejemkov v določbe pogodbe o zaposlitvi, zato s pričujočim aneksom začasno urejata vprašanje višine mesečnega fiksnega dela prejemka zaposlenega," piše v uvodu pogodbe Aleša Koršiča in Janeza Škrubeja. Ob tem so v dopolnilo pogodbam vključili tudi člen, da obema pripada pravica uporabe službenega vozila "višjega srednjega razreda v vrednosti do 40.00 evrov".

Povečana izplačila za poračune lanske plače
Na DUTB-ju pojasnjujejo, da od aprila 2015, ko je Družba za upravljanje terjatev bank na podlagi spremenjene politike prejemkov prilagodila plače svojih izvršnih direktorjev, na tem področju ni bilo novih sprememb. V zvezi s prejemki glavnega izvršnega direktorja Torbjorna Manssona, ki zanimajo medije in so javni podatek, DUTB pojasnjuje, da njegova plača od spremembe politike prejemkov dalje mesečno znaša 14.126,54 evra. A hkrati potrjuje, da se povečana izplačila nanašajo na poračune plač za leti 2014 in 2015 ter na plačilo socialnih prispevkov.

Tarča: Varčevalna dvojna morala

Nižja nadomestila za porodniške in bolniške dopuste, ukinjene socialne pomoči in otroški dodatki. Trda pogajanja o minimalni plači. Tako varčujemo skupaj z državo. Medtem si največja državna banka omisli drage svetovalce in preiskovalce, v slabi banki pa si vodilni ne znižajo plače na največ sedemnajst tisočakov bruto mesečno. O varčevalni dvojni morali, ki je varčna vlada ne zna, ne zmore ali ne želi preprečiti, v četrtkovi oddaji Tarča z voditeljem Boštjanom Anžinom.

"Ne sledijo politiki, ki jo je določila vlada"
Na Računskem sodišču so prepričani, da so s takšnimi aneksi in nakazili vladna navodila obšli. "Ne sledijo politiki prejemkov, ki jo je določila vlada," pravi Tomaž Vesel, ki se sprašuje, zakaj veljajo zgolj in samo za slabo banko drugačna pravila od vseh drugih državnih podjetij. Ob tem so po njegovem mnenju vprašljiva tudi posebna znanja, ki jih toliko dražje plačujemo članom uprave DUTB-ja, saj hkrati za prav enaka znanja najemajo zunanje svetovalce.

NPU še naprej preiskuje dvojno plačano delo
"Vsebinsko lahko govorimo za leto 2013, o katerem smo poročali. Tedaj smo podali tudi sum kaznivega dejanja ravno v povezavi s tem podvajanjem del," pravi Vesel. Policija je potrdila le, da po dveh letih "NPU vodi predkazenski postopek v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja". Glede višine plač pa je znova na potezi vlada, da v skladu s ponovnim pozivom Računskega sodišča ukrepa.

Cerar bo zaradi DUTB-ja zahteval pojasnila