V večstranski pobot je vključenih okoli 3.500 podjetij, prijavijo okoli 350 milijonov neplačanih računov, vsak mesec tako poplačajo okoli 25 milijonov evrov zamujenih računov. Foto: Reuters
V večstranski pobot je vključenih okoli 3.500 podjetij, prijavijo okoli 350 milijonov neplačanih računov, vsak mesec tako poplačajo okoli 25 milijonov evrov zamujenih računov. Foto: Reuters

Kako prepoznati stabilno podjetje? Hiter sklep lahko izluščimo iz plačilnih navad. Plačilna disciplina se v primerjavi z lani ni pomembno izboljšala, ugotavlja analitik svetovalne hiše Bisnode Jure Kolar. Pozitiven premik ugotavlja šele za daljše obdobje. "Če smo pred 10 leti za plačilo čakali povprečno dobra dva tedna, je zdaj na splošno, za celo gospodarstvo, tendenca zamude en teden," je pojasnil.

Tudi na Ajpesu, kjer še vedno vsak mesec izvedejo večstranski pobot, posebnega izboljšanja glede prijavljenih neporavnanih obveznosti ne opažajo, potrdi Andreja Kelhar Horvat. "V letošnjem letu se je ta znesek ustalil in se mesečno giblje med 330 in 350 milijoni evrov," je dejala.

Dobra polovica plačuje redno ali predčasno
V večstranski pobot je vključenih okoli 3.500 podjetij, prijavijo okoli 350 milijonov neplačanih računov, vsak mesec tako poplačajo okoli 25 milijonov evrov zamujenih računov. Letos je sicer znesek pol nižji kot pred petimi leti, še vedno pa izstopa nekaj panog. "Največ jih sodi na področje trgovin, popravil motornih vozil, izdelkov široke porabe in predelovalne dejavnosti," je dodala Kelhar Horvatova.

Na splošno je v gospodarstvu razmerje med rednimi plačniki v primerjavi z zamudniki nekje 56 proti 44 ponazori Kolar. "Povprečno je v gospodarstvu to razmerje nekje 56 odstotkov, se pravi toliko podjetij plačuje pred ali na valuto, proti 44 odstotkom tistih, ki s plačili zamujajo za valuto," je razložil.

Da je zamud s plačili manj kot pretekla leta, je razvidno tudi iz podatkov o blokiranih računih, še lani se je z omenjeno težavo ukvarjalo okoli 5.000 podjetij, letos 4.200. Kar sicer kaže, da se plačilna disciplina izboljšuje, vendar ne na preskok.