Plinovod, ki bo speljan od Rusije, nato pod Črnim morjem, do Bolgarije, Srbije in Madžarske, naj bi do severne Italije tekel prek Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Plinovod, ki bo speljan od Rusije, nato pod Črnim morjem, do Bolgarije, Srbije in Madžarske, naj bi do severne Italije tekel prek Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Plinovod naj bi začel delovati leta 2013. Foto: EPA

Novico je objavil ruski časopis Kommersant, ki navaja, da naj bi Gazprom zaradi sporov z avstrijsko družbo OMV plinovod Južni tok do severne Italije preusmeril prek Slovenije.

Neuspela delitev trga z OMV-jem
Prav to naj bi bilo presenečenje, saj naj bi bila Gazprom in OMV že dogovorjena, manjkal je le še podpis pogodbe. Po dogovorih bi podjetji skupaj ustanovili mešano podjetje, v katerim bi vsako imelo 50-odstotno lastništvo. To podjetje naj bi skrbelo za skladiščenje plina in prodajo sosednjim državam, zapletlo pa naj bi se prav pri delitvi trga.

Izbor Slovenije je presenečenje, tudi zato, ker je naša država za to rusko družbo zelo majhen trg. Lani je Gazprom na naš trg dobavil 590 milijonov kubičnih metrov plina.

En krak do severne, drugi do južne Italije
Plinovod, ki ga bosta sestavljala dva kraka, je sicer skupni projekt Gazproma in italijanskega Enija, skozi pa naj bi letno šlo kar 30 milijard kubičnih metrov plina.

Prvi krak naj bi tako šel iz Rusije pod Črnim morjem do Bolgarije, Srbije, Madžarske, Slovenije in Italije. Drugi del kraka, južnejši, pa naj bi se v Bolgariji razcepil v Grčijo, pod Jadranskim morjem pa bi prišel do južne Italije. Plinovod, ki naj bi začel delovati leta 2013, naj bi stal med sedem in deset milijard evrov, po nekaterih ocenah pa celo več.