V petek so si borzniki lahko privoščili nekaj razvedrila in si ogledali kraljevo poroko, v ponedeljek pa je bila glavna tema smrt Osame Bin Ladna, ki je na delniške, surovinske in valutne trge prinesla velike premike. Foto: EPA
V petek so si borzniki lahko privoščili nekaj razvedrila in si ogledali kraljevo poroko, v ponedeljek pa je bila glavna tema smrt Osame Bin Ladna, ki je na delniške, surovinske in valutne trge prinesla velike premike. Foto: EPA
Frankfurtski DAX30 je bil dopoldne za več kot odstotek v plusu in je za hip presegel vrednost 7.600 točk. Foto: Reuters

Po novici, da so Američani ubili vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, je bilo treba za evro plačati le še 1,4765 dolarja, kar je prineslo premike na surovinskih trgih. To so občutili zlasti lastniki srebra, ki pa je bilo že kar zrelo za temeljit popravek, saj je samo aprila cena porasla za 28 odstotkov. Nafta vrste brent se je pocenila za več kot štiri dolarje, na 121,67 dolarja. Vendar pa se ameriška valuta ni uspela dolgo obdržati na jutranjih nivojih in evro se je spet zavihtel v območje 17-mesečnega vrha.

Visoka vrednost PMI-indeksa
Aprila je evropska proizvodna dejavnost porasla z drugo najvišjo mesečno stopnjo po avgustu 2000, kar povečuje verjetnost, da bo Evropska centralna banka kmalu spet dvignila obrestno mero, medtem ko naj bi Fed vsaj do konca leta vodil politiko ničelnih obresti. Indeks nabavnih menedžerjev PMI je porasel na 58,0 točke (vrednost nad 50,0 kaže na rast), kar je zlasti zasluga odlične predstave nemškega, francoskega in nizozemskega gospodarstva. Le v Grčiji v prejšnjem mesecu niso imeli rasti proizvodnje.

Milijardni dobiček Commerzbanke
Na delniških trgih je bil prvi znanilec pozitivnega ponedeljka Tokio. Indeks Nikkei se je zvišal za 1,6 odstotka in se prvič po potresu 11. marca povzpel čez mejo 10 tisoč točk. Frankfurt danes že osmi dan zapored pridobiva, indeks DAX se je prvič po januarju 2008 zvišal nad 7.600 točk, čeprav je po neprestani rasti v zadnjih dveh tednih trg že prenakupljen. V ospredju so bile delnice Commerzbanke, ki so poskočile za več kot tri odstotke. Ta delno podržavljena banka je imela od januarja do marca milijardo evrov čistega dobička, kar je 42 odstotkov več kot leto prej.

Dow Jones hitro izgubil zalet
V New Yorku se je ponedeljkovo trgovanje začelo s približno polodstotnim plusom, toda indeksi so se nato obrnili navzdol in ob 19. uri (po našem času) je bil Dow Jones (12.815 točk) spet na izhodišču. Prve ocene, da Bin Ladnova smrt nekoliko zmanjšuje geopolitično napetost, je zamenjal strah pred povračilnimi ukrepi, ki utegnejo doleteti zahodni svet. Dolar je bil po jutranji rasti popoldne spet na udaru in evro je dosegel 1,49 dolarja. Cena zlata se je zavihtela do 1.570 dolarjev, kar je nov zgodovinski vrh, že enajst v zadnjih dvanajstih trgovalnih dneh.