Po dveh letih, odkar je družba razglasila stečaj, stroji znova delajo. Foto: BoBo
Po dveh letih, odkar je družba razglasila stečaj, stroji znova delajo. Foto: BoBo

Direktor družbe Radeče papir nova Igor Rakuša je napovedal, da bo začel kmalu delovati tudi stroj pet. V prvi fazi so tako zaposlili 67 delavcev, ko bosta začela delovati oba stroja s polno zmogljivostjo, pa bodo zaposlili še 80 delavcev.

Po Rakuševi oceni so se težave pri zagonu proizvodnje, ki bi morala steči že februarja, pojavile zaradi težav z elektroniko na obeh strojih. Februarja je bila namreč v radeški papirnici na tridnevnem delovnem obisku že delegacija iz Indije, ki je iskala tiskarja indijskih rupij.
Pojasnil je tudi, da so januarsko vlogo za subvencijo za tuje naložbe že dopolnili, država pa se je dejavno odzvala pri oživitvi proizvodnje v papirnici, ki jo bo kot strokovni direktor vodil Savdijec George Berbberi. Ta v Radeče prihaja iz savdske družbe za proizvodnjo embalaže Obeikan.

Emkaan Investments je 5,1 milijona evrov kupnine za radeško papirnico, ki je v stečaju od aprila 2012, nakazal konec januarja. Od tega bo šlo 1,6 milijona evrov za odkup 100-odstotnega deleža hčerinskega Muflona, kjer je zaposlenih nekaj več kot 100 delavcev in ki ni končal v stečaju. S kupnino bodo poplačali tudi Muflonov dolg do bank.