Ključni človek v poslih naj bi bil tudi slovenski poslovnež Janko Jurca, ki naj bi imel dobre odnose s pomočnikom uprave NLB-ja Alojzom Jamnikom, bratom pomožnega škofa Antona Jamnika. Foto: MMC RTV SLO
Ključni človek v poslih naj bi bil tudi slovenski poslovnež Janko Jurca, ki naj bi imel dobre odnose s pomočnikom uprave NLB-ja Alojzom Jamnikom, bratom pomožnega škofa Antona Jamnika. Foto: MMC RTV SLO

Shemo lastništva odkriva časnik Večer, ki piše, da se je ugibanje o lastništvu začelo, ko se je leta 2009 razkrilo, da je lastnik Luke Zadar slovensko podjetje I. J. Storitve, ki ga ima v lasti upokojenka Roza Mlakar Kukovič.

Od enega slamnatega podjetja ...
Prodajanje zadarskega pristanišča se je začelo leta 2007, ko ga je peterica vodilnih prodala majhnemu hrvaškemu podjetju Manus, ki je imelo manj kot tri tisoč evrov osnovnega kapitala. Takoj so se sprožile govorice, da gre za slamnato podjetje, kar je posredno potrdil tudi lastnik Manusa Vejko Bubić, ki je takrat dejal, da je denar dobil od tujega sklada, ki je denar posredoval prek ljubljanskega podjetja, piše Večer.

... do drugega slamnatega podjetja
Ljubljansko podjetje je bilo podjetje I. J. Storitve Roze Mlakar Kukovič, ki je Bubiću posodilo 18 milijonov evrov in se, ko jih ta ni vrnil, vpisalo kot lastnik največjega dela Luke Zadar. Bubić je postal šef nadzornega sveta pristanišča. Med imeni se pojavlja tudi slovenski poslovnež Janko Jurca (znan iz afere Rdeči križ in kot domnevni lobist Jožeta Zagožna), ki je naveden kot član uprave mikrodružbe Manus Veljka Bubića.

Posojilo dal NLB
Sredstva za 18-milijonsko posojilo naj bi se stekala iz družb mariborske nadškofije Zvon ena in Zvon dve, priskrbela pa naj bi jih NLB, piše Večer. NLB je največji upnik obeh cerkvenih holdingov. Iz dokumentov družbe I. J. Storitve je jasno razvidno, da je njihove investicije financirala mariborska nadškofija oziroma njene družbe, piše Večer.

Zdaj upokojena Roza Mlakar Kukovič je bila pomembna finančnica iz krogov blizu mariborske nadškofije, med drugim Krekove družbe in T2, bila pa je tudi zastopnica v Zvonu ena ID in Zvonu dve Holding. V nasprotju z večino drugih investicij mariborske nadškofije je "gverilski prevzem" zadarskega pristanišča, kot kaže, dobra poteza, saj gre za perspektivno naložbo.

Nadškofija ne ve ničesar ...
Odzvali so se tudi v mariborski nadškofiji, kjer pravijo, da s poslovanjem družbe I. J. Storitve niso seznanjeni, da njenih ciljev ne poznajo in da niso lastniško udeleženi v Luki Zadar. Informacije o sodelovanju z Zvonom ena in dve lahko podajo le uprave obeh družb, so dodali.

... Zvonovi pa molčijo
V Zvonovih so redkobesedni. Medtem ko v Zvonu ena še molčijo, pa so iz Zvona dve sporočili, da omenjenih poslov ne morejo komentirati, ker bi lahko "prizadeli poslovne interese udeležencev, kar bi bilo nekorektno in neprofesionalno".