Peko se že dalj časa spoprijema s finančnimi težavami in poskusi prestrukturiranja poslovanja. Foto: MMC RTV SLO
Peko se že dalj časa spoprijema s finančnimi težavami in poskusi prestrukturiranja poslovanja. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo Peka je ministru predstavilo osnovno dejavnost proizvodnje obuval, pa tudi poslovne rezultate in načrte za prihodnost, ki ob uspešnem prestrukturiranju obetajo nadaljnje delovanje in razvoj podjetja. Minister je ob tem sklenil, da sta organizacija dela in pomen znanja v izdelku tolikšna, da Peko kot nišni proizvajalec lahko preživi.

Trenutno Peko sicer tarejo hude finančne težave. Banke mu ne želijo posoditi 700.000 evrov obratnih sredstev za nakup materiala in financiranje proizvodnje. Ministru se to zdi povsem nesprejemljivo. "Naša naloga je, da pod nujno zagotovimo, da bodo banke omogočile Peku proizvodnjo," je izpostavil in dodal, da se bo za to zavzel tudi sam.

"Interes države je, da se proizvodnja v Peku nadaljuje, ker ima ekonomsko osnovo. Če zapravimo teh 350 delovnih mest, smo jih zapravili za vedno. Ne razumem, v čem je težava, da banke, ki smo jih napolnili z milijardami denarja, ne želijo kreditirati tovarne s 350 delavci z bornimi 700.000 evri," je dodal. Zdaj je prva naloga zagotoviti finančno osnovo za poslovanje. Nato pa bo treba iti v privatizacijo in iskati trajnejšo rešitev za naprej, je sklenil.

Podobnega mnenja je tudi tržiški župan Borut Sajovic, ki je opozoril, da banke ne opravljajo svoje funkcije, predvsem pa so prepočasne in neodzivne, česar si ne moremo privoščiti. Prav od letošnjega leta pa bo odvisna nadaljnja usoda Peka, je opozoril in dodal, da se nova kolekcija Pekove obutve prodaja dobro in da ustvarja pozitivno tekoče poslovanje.