Sloveniji trenutno primanjkuje delovne sile. Foto: Pixabay
Sloveniji trenutno primanjkuje delovne sile. Foto: Pixabay

Kot je na okrogli mizi v organizaciji Inštituta za strateške rešitve dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, Slovenija nima vpliva na aktualna geopolitična tveganja in ohlajanje gospodarstva v Nemčiji. Lahko pa prispeva k rešitvi akutnega problema, ki že dlje časa pesti slovenska podjetja, saj ta ne najdejo primerne delovne sile. Nove delavce bi po Počivalškovem mnenju morali iskati med brezposelnimi, tujci in upokojenci, del rešitve pa vidi tudi v hitrejšem vstopu mladih na trg dela.

Obrtniki in podjetniki imajo premalo delovne sile

Počivalšek med 78.000 brezposelnimi vidi delež takšnih, ki bi lahko namesto socialne podpore izbrali delo. "Ocenjujemo, da je v tem bazenu vsaj še 20.000 delavcev, ki bodo potencialno lahko vstopili na trg dela. In verjamem, da bo ministrstvo za delo naredilo neko razlikovanje, da bodo socialna nadomestila dobili samo tisti, ki si jih res zaslužijo," je za Radio Slovenija pojasnil Počivalšek.

Počivalšek po belgijskem vzoru zagovarja tudi, da bi upokojenci ob polni pokojnini lahko opravljali delo na trgu, dobili zanj ustrezno plačilo in plačali davke kot vsi ostali. Tretja kategorija pa so mladi, ki jih je treba čim prej spraviti do zaposlitve. Počivalšek se zaveda, da kljub angažmaju vseh treh skupin brez uvoza oziroma zaposlovanja tujih delavcev ne bo šlo.

Gospodarska pričakovanja v 2019

Na področju trga dela bi morali po Počivalškovem mnenju korak naprej narediti tudi pri obremenitvi plač. "Želel bi si, da bi v državi naredili načrt rasti plač tudi za gospodarstvo" je dejal in ocenil, da bi morali napovedano in pričakovano davčno reformo gledati tudi v tej luči.

Okrogla miza, na kateri je skupaj z drugimi gosti sodeloval tudi gospodarski minister, je potekala ob izdaji publikacije The Adriatic Journal: Strateška napoved 2019, ki so jo pripravili na Inštitutu za strateške rešitve. Ta ugotavlja, da se stabilnost izboljšuje ter da se je gospodarska rast začela odražati v vsakdanjem življenju. Največ prežečih tveganj pa naj bi bilo po študiji povezanih s politično negotovostjo.

Kot je orisal direktor razvoja ter raziskav na inštitutu Jure Stojan, "smo zakorakali v jesen gospodarske rasti, a prvih znakov predčasnih zimskih viharjev še ni". Po njegovem slabi signali prihajajo iz ZDA, drugod se opozorila še ne kažejo. "V regiji nas vsaj nekaj mesecev ni treba biti strah in ni še prepozno upati na indijansko poletje v obdobju gospodarske rasti," je dejal.