Počivalšek je gospodarski minister že več zaporednih mandatov. Foto: BoBo
Počivalšek je gospodarski minister že več zaporednih mandatov. Foto: BoBo
Sorodna novica Raketo s prvima slovenskima satelitoma le izstrelili: "V vesolju smo!"

Izstrelitev slovenskih satelitov Trisat in Nemo-HD, ki je bila pred poldrugim mesecem, so uradno proslavili na prireditvi v Vitanju.

Na njej je bil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je izstrelitev označil za vrhunski in zgodovinski dosežek slovenske vesoljske industrije in znanosti. Gre za pomemben korak za Slovenijo pri osvajanju novih dimenzij in premikanju meja, je na prireditvi ob izstrelitvi satelitov v Vitanju poudaril minister. S tem smo naredili velik tehnološki preboj za Slovenijo, hkrati pa smo se postavili ob bok velikim na področju visokotehnološke panoge.

Počivalšek je dejal, da je ministrstvo prepoznalo potencial in izstrelitev satelitov sofinanciralo v višini nekaj več kot tri milijone evrov. "Satelita odpirata možnosti uporabe informacij, pridobljenih iz vesolja v vsakdanjem življenju, industriji, kmetijstvu, energetiki in državni upravi. Pred nami je velik izziv, kako in kam naprej," je dejal Počivalšek.

Polnopravnemu članstvu v ESI naproti

Sorodna novica Počivalšek: O polnopravnem članstvu v Esi se še nismo odločili

V naslednjih dneh pričakuje podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko vesoljsko agencijo, kar bo Sloveniji odprlo nove možnosti za dostop do finančnih sredstev, novih partnerstev in novih informacij. Zato se bo lahko slovensko gospodarstvo po ministrovem mnenju hitreje razvijalo in ustvarjalo proizvode ter storitve z višjo dodatno vrednostjo.

Tehnologija s področja vesolja lahko prispeva k temu, da slovensko gospodarstvo postane pametno, kreativno in zeleno, je prepričan Počivalšek.

Slovenija je zdaj pridružena članica, kar ji daje omejen vložek, a tudi omejen dostop do razpisov in projektov.

Kramberger: Nanosateliti spreminjajo ekonomiko vesolja

Satelit Trisat. Foto: Radio Slovenija
Satelit Trisat. Foto: Radio Slovenija

Nosilec projekta Trisat Iztok Kramberger je na prireditvi poudaril, da je misija Trisat pomemben korak v smeri internacionalizacije slovenske vesoljske industrije. Od misije pričakuje dvig tehnološke pripravljenosti, promocijo vesoljskega inženirstva za mlade in spodbujanje mednarodnega sodelovanja.

Za Krambergerja Trisat predstavlja demonstracijo novih tehnologij, saj nanosateliti spreminjajo ekonomiko vesolja. Poudaril je še, da se trenutno ukvarjajo z navigacijo omenjenih satelitov.

Rodič s satelitom Nemo-HD v Francoski Gvajani. Foto: Tomaž Rodič
Rodič s satelitom Nemo-HD v Francoski Gvajani. Foto: Tomaž Rodič

Rodič: Razvojna pot, polna trnja

Vodja projekta Nemo HD Tomaž Rodič pa je pojasnil, da je satelit Nemo mikrosatelit, ki so ga razvijali že od leta 2010. Razvojna pot tega satelita je bila po njegovih besedah polna trnja in napak, celoten satelit pa je bil prvič sestavljen leta 2013.

"Takrat smo mislili, da smo blizu izstrelitvi, vendar so naše želje trčile ob kruto resničnost, vstop v vesolje pa ni bil lahek. Na izstrelitev smo bili pripravljeni že marca, ampak smo jo morali zaradi razmer z novim koronavirusom preložiti. Potem smo znova poskusili maja, a so nam takrat izstrelitev preprečili višinski vetrovi. Končno pa nam je uspelo 3. septembra v Francoski Gvajani," je sklenil Rodič.